مصرف موز و کیوی در پیشگیری و درمان بیماری سنگ کلیه
مصرف موز براي دفع سنگ كليه، سنگ مثانه، صفرا، و پروستات نيز موثر است. مصرف کیوی نیز برای کمک به سطح فشارخون و کاهش شکل گیری سنگ کلیه و خطر سکته مغزی ضرورت دارد.
مصرف میوهجات تازه، سیب زمینی، تربچه، حبوبات، برنج قهوهای،جو،ذرت،کنجد،زیره،گشنیز،رازیانه،آب هویج،هندوانه،خیار و گیلاس برای پیشگیری و درمان این بیماری نقش موثری دارد.
“سنگ کلیه به تهنشین شدن مواد معدنی در لولههای ادراری و سفت شدن و کریستالیزه شدن آن گفته میشود که باعلائمی همچون درد شدید نواحی پهلو، کمر و نواحی پایینی لگن و گاه خونریزی در ادرار همراه است”
همچنین با اشاره بهعوامل موثر در بروز بیماری سنگ کلیه عفونتها،داروها و ژنتیک ازعواملیاست که در بروز بیماری سنگ کلیه در فرد موثر است.
آزمایشات انجامشده بر روی سنگ کلیه مشخص میکند سنگ از چه نوعی بوده و چه مواد غذایی در ترکیبات آن وجود دارد و عمدهترین سنگهای کلیه از جنس کلسیم و اگزالات است و اختلالات غده پاراتیروئید یا مصرف بیش از حد پروتئین سبب افزایش ترشح کلسیم در ادرار شده و احتمال ابتلا به سنگ کلیه را افزایش میدهد.
بر این اساس توصیه میشود که از مصرف بیش از ۲۰۰تا ۲۵۰گرم پروتئین همچون گوشت قرمز، ماهی و مرغ در روز خودداری شود.
” اگزالات ، مادهای است که مقدار آن در پروتئینها و مواد غذایی همچون اسفناج ، ریواس، چغندر، شکلات، چای، سبوس، آجیل، بادام و توت فرهنگی بیشتر است.”
نمک طعام،مواد شور و قهوه سبب ترشح کلسیم در ادرار شده و میزان ابتلا به سنگ کلیه را افزایش میدهد و به همین دلیل در رژیمهای غذایی مصرف کلسیم را نباید محدود کرد چرا که باعث افزایش تولید سنگهای کلیه میشود.
همچنین درباره تاثیر کلیسم در شکلگیری سنگ کلیه باید گفت:
کلسیم در روده با اگزالات ترکیب شده و سبب جلوگیری از جذب اگزالات در خون شده و در نتیجه میزان آن را در ادرار کاهش داده و امکان ابتلا به سنگ کلیه را نیز کاهش میدهد.
مصرف یک لیوان آب جوشیده در هر ساعت سبب رقیق شدن املاح در ادرار و دفع سریعتر و راحتتر سنگ در مبتلایان به این بیماری میشود.
مصرف منیزیم ویتامین ،B۶داروهای گیاهی همچون گزنه خاردار،چای جاوا(نوعی نعنا که در کشور هندوستان روییده و به صورت دم کرده مصرف میشود) و گیاه خلا (شلکننده مجاری ادراری)در درمان این بیماری موثر است.