معرفی شکرتیغال و خواص درمانی آن
خارشکرها انواع مختلفی دارند که از بسیاری از آنها در اثر نیش حشره، شیرابهای ترشح میشود که در معرض هوا منعقد شده و حشره عامل آن را نیز در بر میگیرد. این ترکیب یا مواد مترشح شده در طب سنتی ایران به نام شکرتیغال
معرفی شکرتیغال و خواص درمانی آن
نام علمی:
Echinops persicus Stev. Et Fisch.، نام فرانسه Echinope، به انگلیسی از انواع Thistle و به فارسی خارشکر نامیده میشود.
تیره گیاه:
کاسنی Compositae
مشخصات ظاهری گیاه:
گیاهی است چند ساله و اغلب پر ساقه با برگهای دراز و سبز روشن با بریدگیهای عمیق، نامنظم و دندانهدار که در انتهای هر دندانه خاری دیده میشود. در انتهای ساقه، گل دهنده و گلهای آن به طور مجتمع، کروی یا گلولهای شکل و به رنگ بنفش مایل به آبی میباشند.
شکرتیغال در اثر نیش حشرهای به برگ و شاخههای گیاهی به نام خارشکر تولید میشود. به این ترتیب که پس از اینکه حشره برگ و شاخهها را نیش میزند پیله خود را نیز روی آنها تشکیل میدهد حشره در پیله باقی مانده و خود را محبوس میکند و در بعضی موارد حشره پیله را سوراخ کرده و از آن خارج میشود. پیله حشره (شکرتیغال) که پس از نیش زدن حشره روی گیاه تشکیل میشود سفید مایل به زرد، فندقی شکل و پوشیده از تیغهای ریز میباشد.
طبیعت شکرتیغال:
طبق نظر حکمای طب سنتی طبیعت آن از نظر حرارت و برودت، معتدل و رطوبت آن کمی بیشتر میباشد.
رویش جغرافیایی:
خارشکرها در اغلب کشورها خصوصاً کشورهای اروپایی، آسیایی و آفریقایی انتشار دارند. گونهی ذکر شده در ایران بیشتر در استانهای البرز، فارس، اراک، تهران، تبریز و کرمان میروید.
ترکیبات شیمیایی و مواد موجود در شکرتیغال:
قند، نشاسته، تانن، سلولز و موسیلاژ در آن تشخیص داده شده است.
بخش مورد استفاده:
شکرتیغال
نحوه مصرف:
معمولاً شکرتیغال را شکسته داخل آن را بیرون آورده و دور میاندازند سپس شکرتیغال را آسیاب کرده در آب جوش خیسانده میل میکنند و در طب سنتی برای درمان بیماریها نحوه و مقدار مصرف آن را پزشک تشخیص داده و تجویز مینماید.
خواص درمانی شکرتیغال:
تسکین دهنده سرفههای سرکش که ناشی از تحریک برونشها میباشد و تسکین دهنده حدت اخلاط و سوزش مری، آرامبخش و خلطآور، صاف کننده صدا و برطرف کننده خشکی گلو میباشد.
منبع مقاله :
صانعی، صمصام؛ (۱۳۹۵)، طبّ الصمصام -آشنایی با بیش از ۴۰۰ نوع از گیاهان دارویی- (جلد دوم)، تهران: انتشارات حافظ نوین، چاپ اول.