بیکن چیست؟
Bacon گوشت خوک نمکسود شده را میگویند. بیکن را از نمکسود کردن گوشت خوک در حوض شوراب با مقدار زیادی نمک تهیه میکنند. بیکن به گوشت خوکی که آن را خشک کرده اند نیز اطلاق میشود. پس از نمکسود کردن یا خشک کردن گوشت خوک به بیکن حاصل شده بیکن سبز یا بیکن تازه میگویند.
تابناک با تو: Bacon گوشت خوک نمکسود شده را میگویند. بیکن را از نمکسود کردن گوشت خوک در حوض شوراب با مقدار زیادی نمک تهیه میکنند. بیکن به گوشت خوکی که آن را خشک کرده اند نیز اطلاق میشود. پس از نمکسود کردن یا خشک کردن گوشت خوک به بیکن حاصل شده بیکن سبز یا بیکن تازه میگویند. بیکن تازه ممکن است در مراحل بعدی به مدت چند هفته یا چند ماه تحت تأثیر هوای خشک و سرد قرار بگیرد. در مواردی بیکن تازه یا سبز را جوشانده یا دوداندود میکنند. بیکن تازه یا بیکن سبز و همچنین بیکن خشک شده پیش از خوردن باید پخته شوند. بیکن جوشانده شده برای تناول مناسب است، اما بیکن دوداندود شده پیش از استفاده به عنوان غذا میبایست طبخ شود.
بیکن چیست؟
بیکن از نمک سود کردن برشهای نازک پهلو یا کمر که چربی کمتری دارند، درست میشود. نمک سود کردن، یکی از روشهای قدیمی برای نگهداری مواد غذایی و حفظ آنها از فساد بوده و عبارت است از قرار دادن گوشت در محیط بسیار شور. در این محیط آب گوشت به علت خاصیت اسمزی از دست رفته و موجودات زنده و باکتریهای موجود در آن غیر فعال میشوند. پس از نمک سود کردن گوشت، بیکن تازه حاصل میشود که تا مدتها در محیط سرد و خشک قابل نگهداری است. بیکن تازه قبل از مصرف، پخته میشود و بسته به محل و منطقه، به شکلهای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرد. مثلا در انگلیس، بیکن را در کنار ظرف صبحانه قرار میدهند و در کشورهای اسلامی در کنار برخی از خوراکها سرو میکنند.
کشورهای مسلمان
امروزه واژه Bacon به روش خاص عمل آوری بریده گوشت اطلاق میشود و نه لزوماً استفاده از گوشت خاصی مثل خوک. از آنجائیکه بسیاری از مردم دنیا بهخصوص کشورهای مسلمان بنا بدلایل مذهبی و یا رژیمهای غذائی نمیتوانند از گوشت خوک استفاده نمایند، در سالهای اخیر محصولی با نام «بیکن» و همین روش پخت، اما با استفاده از گوشتهای دیگر مانند گوساله، گوسفند، بوقلمون و مرغ تهیه و روانه بازارهای جهانی میگردد.
انواع بیکن (Bacon)
انواع بیکن بسته به نوع برش و قسمت برش، متفاوت است. انواع بیکن بسته به قسمت برش شامل موارد زیر است:
* Bacon پشت یا کمر (Back Bacon): این بیکن از گوشت پشت یا کمر تهیه شده و دارای چربی کمی است.
* Bacon گردن (Collar Bacon): این نوع بیکن از گوشت پشت گردن تا نزدیکی سر دام، تهیه میشود.
* Bacon شانه (Cottage Bacon): این نوع بیکن از گوشت شانه دام که بدون چربی و استخوان است، تهیه شده و به صورت لایههای بیضی شکل نازکی برش میخورد.
* Bacon چانه (Jowel Bacon): این نوع بیکن از گوشت چانه یا زیر فک که دارای چربی زیاد و حالت ژلهای است، درست میشود.
* Bacon شکم (Side Bacon): این نوع بیکن از گوشت شکم دام تا شانه تهیه میشود که دارای لایههای چربی زیادی است.
* Bacon رگه دار (Streaky Bacon): از پرطرفدارترین بیکنها در آمریکاست که وجود رگههای نازک چربی در لایههای مختلف گوشت از مشخصات بارز آن است. در انگلیس به این نوع بیکن Loin Bacon و در آمریکا به آن Belly Bacon گفته میشود. این نوع بیکن بیشتر به صورت گرم و همراه با تخم مرغ در وعده صبحانه سرو میشود.
تفاوت ژامبون کالباس و بیکن چیست؟
کالباس یا به زبان فارسی عصیب، نقانق و جگرآکند به طور کلی از گوشت گاو، بره و گوساله تهیه میشود. بعضی از کالباسها با مخلوط چند نوع گوشت مختلف تهیه میشوند. برای مزه دار کردن این فرآورده گوشتی معمولا از موادی مانند سیر، خلال بادام، زیتون و پسته استفاده میشود.
ژامبون
ژامبون یا به فرانسوی jambon نوعی فرآورده گوشتی است که از گوشت ران حیوانات فرآوری شده که به صورت ساده یا دودی پخته میشود و به آن مواد نگهدارنده و نمک اضافه میکنند. در ایران اینطور جا افتاده است که به کالباسهای با درصد گوشت بیشتر از ۷۰ درصد، ژامبون گفته میشود. ولی در اروپا نحوه تولید کالباس و ژامبون متفاوت است.
سوسیس
سوسیس یا به فرانسوی saussich که از واژه لاتین salsus به معنی نمک زده گرفته شده و امروزه اسم آن به Sausage تغییر یافته است، از گوشت چرخ کرده به همراه چربی حیوانی، نمک، ادویه و در بعضی مواقع گیاهان معطر فرآوری میشود. معمولا در قدیم سوسیسها را با پوششی که از جنس روده حیوانات بود، میپوشاندند. اما امروزه این روکشها معمولا از جنس کلاژن یا سلولز و حتی پلاستیک هستند.
تفاوت اساسی سوسیس و کالباس به زمان پخت آنها مربوط است. سوسیس در مقایسه با کالباس فرآیند پخت کمتری داشته و هنگام مصرف باید مجددا پخته یا سرخ شود. درحالی که کالباس حین فرآوری، حرارت کافی و لازم را دیده و آماده مصرف است. علاوه بر آن سوسیس نسبت به کالباس دارای مواد نگهدارنده بیشتری است.
استیک چیست؟
استیک برشی از گوشت بدست آمده از منابع مختلف مانند گوشت گاو، ماهی تن، ماهی قزل آلا، گوشت خوک و … است. با این حال عمدتا منظور از استیک، برشی از گوشت گاو است؛ بنابراین همان گوشت گاو است، در حالی که استیک برشی خاص از گوشت است. همه برشهای گوشت را نمیتوان استیک نامید، اما همه استیکها beef یا گوشت بدست آمده از گاومیش هستند. به گوشت گاوی که برش خاصی خورده باشد استیک میگویند. بر همین اساس اگر برش از بین لگن و ران حیوان باشد، استیک راسته و اگر برش از گوشت دنده حیوان بود استیک فیله اسکاچ نامیده میشود.
بیکن گوشت و بیکن مرغ چیست؟
از آنجائیکه بسیاری از مردم دنیا بنا به دلایل مذهبی و یا رژیمهای غذائی نمیتوانند از گوشت خوک استفاده نمایند، در سالهای اخیر محصولی با نام «بیکن» (Bacon) که به همین روش، اما با استفاده از گوشتهای دیگر مانند گوساله، گوسفند، بوقلمون و مرغ تهیه شده و در بازار عرضه میشود.
به عنوان مثال در سال ۲۰۱۲ و برای اولین بار در ایران، (کشوری با اکثریت جمعیت مسلمان که گوشت خوک در دین آنها حرام میباشد)، بیکن گوساله با استفاده از گوشت گوساله حلال، به سفارش و مشارکت رستوران فست تولید و عرضه شد که با استقبال زیاد مصرف کنندگان روبرو شد.
به انواع بیکن که از گوشتهای حلال بدست میآیند بیکن حلال میگویند.
علت نمک سود کردن
در روش نمک سود کردن، بخاطر وجود نمک و قرار گرفتن گوشت در یک محیط بسیار شور (با توجه به ماهیت هیپرتونیک نمک)، هر سلول زنده در چنین محیطی از طریق اسمز آب از دست داده و میمیرد یا به طور موقت غیر فعال شود. بنابر این اکثر باکتریها، قارچها و دیگر موجودات که به طور بالقوه پاتوژن هستند، نمیتواند زنده بماند. یهودیان بخاطر قوانین رژیم غذایی نیاز به حذف خون از گوشت تازه ذبحشده دارند. نمک و آب نمک برای رسیدن به این هدف استفاده میشود.
طرز تهیه بیکن گوساله
برای تهیه بیکن گوساله از گوشت بدون استخوان راسته یا قسمتی از سردست استفاده میشود که حدود ۳۵-۲۰ درصد مواد طعم دهنده به آن تزریق میشود. این مواد باعث نمک سود شدن، تثبیت رنگ گوشت و افزایش زمان ماندگاری آن خواهد شد.
بعد از تزریق، گوشت را به مدت ۱۲ تا ۴۸ ساعت در حوضچه آب نمک ۳ درصد قرار میدهند
پس از نمک سود کردن، گوشت را آویزان کرده و در دمای ۶۰ تا ۷۰ درجه سانتیگراد خشک میکنند.
پس از خشک شدن گوشت، آن را در دمای ۷۵-۶۵ درجه با دود طبیعی ناشی از چوب راش تصفیه شده، دودی میکنند.
پس از دودی کردن، گوشت را در درجه حرارت ۸۵-۷۵ درجه سانتیگراد با بخار میپزند تا دمای وسط آن به ۷۰ درجه سانتیگراد برسد.
پس از طی مراحل فوق، ۳۰ درصد از وزن گوشت کاهش مییابد.
امروزه منظور از بیکن، گوشت فراوری شده به روش ذکر شده در فوق بوده و از گوشت خاصی مثل گوشت خوک برای تهیه آن استفاده نمیشود. این محصول مخصوصا در کشورهای مسلمان و یهودی که ممنوعیت استفاده از گوشت خوک را دارند با انواع گوشت حلال قرمز و سفید تهیه شده و مورد استفاده قرار میگیرد.
طرز تهیه بیکن خانگی
مواد لازم
گوشت قلوه گاه یا گردن گاو ۵۰۰ گرم
نمک ۱ پیمانه
پودر قند ۱ پیمانه
تخم گشنیز ۱ قاشق چایخوری
پودر دانه خردل ۱ قاشق چایخوری
پودر فلفل قرمز ۱ قاشق چایخوری
پودر فلفل سیاه ۱ قاشق چایخوری
پودر سیر ۱ قاشق چایخوری
پودر پیاز ۱ قاشق چایخوری
دستور تهیه بیکن گوساله
همه ادویهها را در ظرفی ریخته و هم بزنید تا کاملا مخلوط شوند.
یک تکه فویل را به اندازهای ببرید که بتوانید آن را چند دور، اطراف گوشت بپیچید.
نیمی از مخلوط ادویه را روی قسمتی از فویل ریختهف گوشت را روی آن قرار دهید و بقیه ادویه را روی گوشت بریزید. طوریکه همه قسمتهای گوشت با ادویه پوشانده شود.
فویل را دور گوشت بپیچید و ۱ هفته در یخچال قرار دهید.
پس از این مدت، گوشت را از یخچال خارج کرده و همه قسمتهای آن را به پاپریکای دودی آغشته کنید.
سپس آن را به مدت ۲ ساعت در فر ۱۰۰ درجه سانتیگراد بپزید.
دو نکته مهم
* برای تهیه بیکن حتما از پودر قند استفاده کرده و شکر را جایگزین آن نکنید.
* برای تهیه بیکن میتوانید از نمک مخصوص (Curing Salt) استفاده کنید. این نمک، حاوی نیترات است و رنگ گوشت را صورتی نگه میدارد، ولی برای سلامتی مضر است.
نحوه درست کردن پیتزا بیکن چیست؟
مواد لازم برای طرز تهیه پیتزا بیکن :
بیکن گوشت گوساله 40 گرم
کمپوت گوجه 60 گرم
خمیر پیتزا 225 گرم
ریحان سبز 15 گرم
قارچ 30 گرم
پنیر موزارلا رنده شده 75 گرم
ادویه اورگانو 0.5 قاشق چایخوری
نمک به مقدار لازم
فلفل سیاه به مقدار لازم
سیر 1 حبه
طرز تهیه پیتزا بیکن :
ابتدا تابه ای را روی حرارت ملایم قرار دهید. روغن را در تابه داغ کنید. سیر را پوست کنده و ریز خرد کنید. سیر را به مدت 20 ثانیه در تابه تفت دهید. اورگانو را اضافه کنید و 20 ثانیه دیگر تفت دهید سپس کنسرو گوجه را به تابه اضافه کنید و اجازه دهید تابه روی حرارت بالا بماند تا غلیظ شود سپس به میزان دلخواه نمک و فلفل به سس اضافه کنید.
فر را در دمای 180 درجه سانتیگراد قرار دهید. خمیر پیتزا را به کمک آرد اضافی و وردنه باز کنید. سپس دو دایره بزرگ از خمیر برش دهید. یکی از خمیرها را کف سینی فر قرار دهید. مقداری از سس گوجه را روی خمیر بریزید و آنرا تا یک سانتیمتری لبه خمیر پخش کنید.
برگ های ریحان را از ساقه جدا کنید و روی سس بچینید سپس پنیر پیتزا را روی سس بریزید. و داخل فر قرار بدهید زمانی که پخت گریل روی فر را روشن کنید تا روی پیتزا بیکن طلایی شود و آماده سرو شود.