معرفی غازیاغی و خواص درمانی آن

0 171
معرفی غازیاغی و خواص درمانی آن

خنک کننده و ضد استسقاء، محلل و شیرافزا، کاهنده درد زایمان و حساس کننده چشم و گوش نسبت به اجسام و اصوات، کم کننده وزن و شفاف کننده رخسار، طولانی کننده عمر و تقویت کننده عمومی بدن، تنظیم کننده قند خون و خارج کننده

معرفی غازیاغی و خواص درمانی آن
معرفی غازیاغی و خواص درمانی آن

غازیاغی

نویسنده: صمصام صانعی

نام علمی:

Alisma plantago-aquatica L.، نام فرانسه Alisme و نام انگلیسی آن Water Plantain می‌باشد. نام‌های دیگر آن به فارسی، عربی و در کتب طب سنتی، غازیاغی، رجل الوَز، بارتنگ آبی و کلاغ پا نامیده شده است.

تیره گیاه:

Alismaceae

نوع گیاه:

بوته

مشخصات ظاهری:

گیاهی است علفی و چند ساله به ارتفاع حدود ۷۰ سانتی‌متر گاهی موارد بیشتر و ساقه‌ی زیرزمینی آن متورم و ریشک‌ها از آن بیرون می‌آیند. برگ‌های آن دراز، نوک تیز و بیضی شکل که همه با دمبرگ از ریشه خارج می‌شوند. گل‌هایش کوچک، سفید رنگ و در بعضی موارد صورتی هستند.

طبیعت:

طبق نظر حکمای طب سنتی طبیعت آن گرم و خشک است.

رویش جغرافیایی:

در اغلب نواحی معتدله سرد کشورها و در ایران بیشتر در استان‌های شمال غربی انتشار دارد.
ترکیبات شیمیایی و مواد موجود در آن: پالمی‌تیک اسید، استاریک اسید، اولیک اسید، لینولئیک اسید، فوفورالدئید، اسپاراژین، فیتوسترول، فیتوسترولین، رزین، قند، نشاسته، پروتئین و غیره در آن تشخیص داده شده است.

بخش مورد استفاده:

سرشاخه‌ها و ریشه

نحوه مصرف:

خشک شده‌ی برگ‌ها و ریشه را به صورت دم کرده یا جوشانده استفاده می‌کنند و در طب سنتی برای درمان بیماری‌ها نحوه و مقدار مصرف را پزشک تشخیص داده و تجویز می‌کند.

خواص درمانی:

خنک کننده و ضد استسقاء، محلل و شیرافزا، کاهنده درد زایمان و حساس کننده چشم و گوش نسبت به اجسام و اصوات، کم کننده وزن و شفاف کننده رخسار، طولانی کننده عمر و تقویت کننده عمومی بدن، تنظیم کننده قند خون و خارج کننده سنگ کلیه، محرک و ادرارآور، مقوی و اشتهاآور، تصفیه کننده خون و تقویت کننده چشم، پاک کننده کلیه و مثانه و مسکن دردهای مفصلی می‌باشد. در ضمن برای اسهال‌ خونی، فساد لثه، نقرس، زردی، وزوز گوش و سوزش ادرار نیز مفید است. در استعمال خارجی التیام‌بخش زخم‌ها، سوختگی‌ها، جذام، جراحات و تا حد زیادی رفع کننده برص می‌باشد.

تذکر:

خوردن میوه‌ی غازیاقی انسان را عقیم می‌کند.
منبع مقاله :
صانعی، صمصام؛ (۱۳۹۵)، طبّ الصمصام -آشنایی با بیش از ۴۰۰ نوع از گیاهان دارویی- (جلد دوم)، تهران: انتشارات حافظ نوین، چاپ اول.

 

شاید این موارد نیز مورد علاقه شما باشد
نظر بدهید

توجه داشته باشید که آدرس ایمیل نمایش داده نمی شود.

توجه داشته باشید پس از تایید نمایش داده می شود