معرفی خربزه و خواص درمانی آن
فعال کننده کلیهها و دفع کننده اسید اوریک، تحلیل برنده ورمهای سخت و ضد استسقاء، برطرف کننده سستی و بیحالیِ افراد سالخورده و محرک دستگاه گوارش، خارج کننده فضولات از رودهها و افزاینده شیر، دفع کنند سنگ
معرفی خربزه و خواص درمانی آن
نام علمی:
Cucumis melo L.، نام فرانسه و انگلیسی آن Melon میباشد. نامهای دیگر آن به فارسی، عربی و در کتب طب سنتی، خربزه، خربوزه، بِطّیخ، قاوون، دابوغه، قابش و قلعاری نام برده شده است.
تیره گیاه:
کدو Cucurbitaceae
نوع گیاه:
بوته
مشخصات ظاهری:
گیاهی است یک ساله، بوتهای و خزنده، برگهای آن پهن، پرزدار و خشن، روی انشعابات ساقههای جوان، گل دهنده، گلهای آن نر و ماده، گلهای نر مجتمع، گلهای ماده منفرد و رنگ گلها زرد میباشد. میوهاش با توجه به گونههای مختلف، گرد، دراز و حجیم و دارای رنگهای مختلفی است که تعداد زیادی تخم در آن وجود دارد. مزهی میوه با توجه به گونههای مختلف متفاوت است. رنگ گوشت داخل آن سفید، سبز یا زرد و پوست خارجی میوه زرد یا سبز رنگ و در بعضی از گونهها خالهایی نیز روی پوست میوه دیده میشود.
بیشتر بخوانید: خواص خربزه
طبیعت میوه:
طبق نظر حکمای طب سنتی طبیعت آن گرم و تر است.
رویش جغرافیایی:
در اغلب نواحی گرم و مرطوب کشورها و در ایران بیشتر در استانهای شمالی، خراسان، ایلام، خوزستان، بوشهر، بلوچستان و اصفهان کاشته میشود.
ترکیبات شیمیایی و مواد موجود در خربزه:
آب، هیدراتهای کربن، کالری، چربی، فیبر غذایی، قند، تیامین، رایبوفلاوین، نیاسین، سدیم، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منگنز، مواد ازته، املاح معدنی، خاکستر و ویتامینهای C, B, A و غیره در آن یافته شده است.
ترکیبات شیمیایی تخم خربزه:
گالاکتان، املاح فسفات، روغن ثابت، تریپتوفان، لیزین، سیستین، سیترولین، هیستیدین و میریستیک اسید در آن مشخص شده است.
بخش مورد استفاده:
میوه و تخم.
نحوه مصرف میوه:
به طور معمول میوهی رسیده مصرف خوراکی دارد.
خواص درمانی میوه:
فعال کننده کلیهها و دفع کننده اسید اوریک، تحلیل برنده ورمهای سخت و ضد استسقاء، برطرف کننده سستی و بیحالیِ افراد سالخورده و محرک دستگاه گوارش، خارج کننده فضولات از رودهها و افزاینده شیر، دفع کنند سنگ کلیه و مثانه و مقوی نیروی جنسی، آنتیاکسیدان و ضد انعقاد خون، التیامبخش زخمها و خراش مجاری ادراری و ضد کرم، افزاینده اسپرم و قاعدهآور، اشتهاآور و خلطآور، ادرارآور و ضد یرقان، مغذی و خونساز، چاق کننده و ضد سرفه میباشد. در ضمن برای روماتیسم، بیماریهای کبدی، رشد کودکان و تب بالا نیز مفید است.
توصیه:
بهترین هنگام خوردن خربزه مابین دو غذا است.
تذکر:
مصرف آن برای اشخاص مبتلا به دیابت، ورم روده و سوء هاضمه مضر است.
منبع مقاله :
صانعی، صمصام؛ (۱۳۹۵)، طبّ الصمصام -آشنایی با بیش از ۴۰۰ نوع از گیاهان دارویی- (جلد دوم)، تهران: انتشارات حافظ نوین، چاپ اول.