حکم غیبت و مسخره کردن غیر مسلمان

0 3,949

غیبت غیر مسلمانان اساساً غیبت محسوب نمی شود و موضوعاً خارج از این مفهوم است.

سوال

آیا غیبت پشت سر یک غیر مسلمان گناه است؟ اگر حرام نباشد آیا تأثیر روحی بر روی غیبت کننده و شنونده غیبت، از لحاظ اخلاقی ندارد؟ آیا می توانید سؤالم را در رابطه با مسخره کردن غیر مسلمانان هم جواب دهید؟

پاسخ

غیبت غیر مسلمانان اساساً غیبت محسوب نمی شود و موضوعاً خارج از این مفهوم است. زیرا پیامبر اکرم (ص) در تعریف غیبت فرموده اند: غیبت این است که ازبرادر (مؤمن )خود چیزی بگویی که خوش ندارد…بدان که اگر آنچه در او هست بگویی، غیبتش را کرده ای و اگر آنچه در او نیست بگویی، به او بهتان زده ای. [i]

بنا بر این اگر پشت سر یک غیر مسلمان، عیب های او را بگویند حرام نیست و آثار زیان بار غیبت را ندارد. مخصوصا آن غیر مسلمان هایی که با ظاهر سازی و فریب و خدعه می خواهند دین خود را تبلیغ و ترویج کنند، حتما باید مردم را از عیب های آنها  آگاه کرد تا ماهیت واقعی آنها برای همگان روشن شود. چنین افرادی غیبت شان واجب است.

اما در باره غیر مسلمانی که این طور نباشد، اگر چه باز گو کردن عیب های او،غیبت به حساب نمی آید، اما اگر این کار موجب عادت نفس به غیبت کردن شود، پرهیز کردن بهتر است،زیرا بعضی از علماء اخلاق، انسان را حتی از کارهای مباحی که زمینه ساز گناه یا عادت به گناه و عادی شدن گناه هستند، باز می دارند.

اما در رابطه با مسخره کردن ،اسلام مسخره کردن کافران را اجازه نداده است ولی در صورتی که کافران مؤمنین را مورد مسخره و استهزاء قرار دهند به آنها اجازه داده شده است که تلافی کنند. [ii]

امام رضا(ع)می فرماید :خداوند متعال کسی را مسخره نمی کند ولی مسخره کنندگان را با مسخره مجازات می کند و…[iii]

[i]الترغیب والترهیب :3/515/31
–بحارالانوار :77/89/3-کتز العمال:8014،8033،8024 .

[ii]سوره هود ،آیه 38.

[iii] احتجاج  ج 2   ص  411    احتجاج أبی الحسن علی بن موسی الرضا : و سئل عن قوله عز و جل سَخِرَ اللَّهُ مِنْهُمْ و عن قوله اللَّهُ یَسْتَهْزِئُ بِهِمْ و عن قوله وَ مَکَرُوا وَ مَکَرَ اللَّهُ وَ اللَّهُ خَیْرُ الْماکِرِینَ و عن قوله یُخادِعُونَ اللَّهَ وَ هُوَ خادِعُهُمْ فقال إن الله لا یسخر و لا یستهزئ و لا یمکر و لا یخادع و لکنه عز و جل یجازیهم جزاء السخریة و جزاء الاستهزاء و جزاء المکر و جزاء الخدیعة تعالی الله عما یقول الظالمون علوا کبیرا.

منبع: پایگاه حوزه

شاید این موارد نیز مورد علاقه شما باشد
نظر بدهید

توجه داشته باشید که آدرس ایمیل نمایش داده نمی شود.

توجه داشته باشید پس از تایید نمایش داده می شود