تفاوت اختلال دو قطبی نوع ۱ و نوع ۲
تفاوت اختلال دو قطبی نوع ۱ و نوع ۲
اختلال دوقطبی یکی از اختلالات نسبتاً شایع خلقی محسوب می شود که در آن علاوه بر دوره های افسردگی، شاهد دوره های مانیک و یا سرخوشی نیز هستیم. این اختلال بسته به شدت دوره های شیدایی انواعی دارد که در این مقاله به انواع آن و ویژگی های منحصر به فرد هر کدام خواهیم پرداخت.
تفاوت اختلال دو قطبی نوع ۱ و نوع ۲
تعداد کلمات ۱۱۰۰ / تخمین زمان مطالعه ۶ دقیقه
مقدمه
اختلال دو قطبی ۳ نوع مختلف دارد:
- دو قطبی نوع ۱
- دو قطبی نوع ۲
- اختلال سیکلوتیومیک
اختلال دو قطبی نوع ۱ در برابر اختلال دو قطبی نوع ۲
تفاوت اصلی اختلال دو قطبی نوع ۱ و نوع ۲ در شدت دوره های مانیک است. دوره ها و یا به عبارتی اپیزودهای افسردگی در دو قطبی نوع ۱ و نوع ۲ مشابه یکدیگر هستند. اما در دو قطبی نوع ۱ دوره ی مانیا شدیدتر از دو قطبی نوع ۲ می باشد. در حقیقت در اختلال دو قطبی نوع ۲، نوع خفیف دوره مانیا اتفاق می افتد که اصطلاحاً آن را هایپومانیا می نامند. ممکن است رفتار هایپومانیک برای یک فرد غیر معمول تلقی گردد اما غیر طبیعی (ابنرمال) تلقی نشود. از سوی دیگر دوره یا اپیزود مانیک بسیار شدیدتر بوده و معمولاً غیر طبیعی پنداشته می شود.
اختلال دو قطبی نوع ۱ چیست؟
برای اینکه فردی را مبتلا به اختلال دو قطبی نوع ۱ تشخیص دهیم، لازم است یک دوره مانیک و یک دوره افسردگی اساسی (عمده) در او مشاهده شود. دوره افسردگی می تواند قبل و یا بعد از دوره مانیک اتفاق بیافتد. علائم (سمپتوم) های دوره مانیک باید به قدری شدید باشد که به بستری نیاز داشته باشد.
ویژگی های دوره مانیک معمولاً با خصوصیات زیر مشخص می شوند.
- انرژی بسیار زیاد
- بی قراری
- مشکل تمرکز
- احساس شادی افراطی
- رفتارهای پر خطر
- خواب کم
اختلال دو قطبی نوع ۲ چیست؟
گاهی اوقات به اشتباه دو قطبی نوع ۲ افسردگی تشخیص داده می شود چرا که وقتی دوره های شدید مانیک در فرد مشاهده نمی شود، ممکن است بیشتر بر علائم و نشانه های افسردگی تمرکز شود.
اختلال دوقطبی چه علائمی دارد؟
مانیا
البته دقت شود اگر این رفتارها به واسطه عواملی بیرونی مانند مصرف الکل، مواد و دیگر مشکلات پزشکی رخ دهند، نمی توان تشخیص دوره مانیک را درباره آن فرد داد.
هایپومانیا
البته باید توجه کرد اگر این تغییرات خلقی به علت مصرف الکل و یا مواد اتفاق افتاده باشد، دیگر نمی توان آن را دوره هایپومانیک نامید.
افسردگی
- خستگی مفرط
- تحریک پذیری
- مشکل تمرکز
- تغییر در عادات خواب (پرخوابی و یا کم خوابی)
- تغییر در عادات خوردن (پرخوری و یا کم خوری)
- افکار خودکشی
علل ابتلا به اختلال دو قطبی
اختلال دو قطبی مانند بسیاری از بیماری ها ممکن است از طریق ژن منتقل شود. اگر والدین و یا خواهر برادرهای شما مبتلا به اختلال دو قطبی هستند، خطر ابتلای شما به این اختلال بالاتر از دیگران خواهد بود.
همچنین محققان اعتقاد دارند استرس شدید، سوء مصرف مواد یا الکل و یا تجربیات بسیار بد، ممکن است موجب شروع این اختلال در فرد گردند. مثلاً تجربیات تلخی مانند تجاوز در کودکی و یا مرگ فرد مورد علاقه، ممکن است زمینه را برای ابتلا به اختلال دو قطبی فراهم کنند.
منبع: سایت healthline
مترجم: سید مصطفی سید آقامیری
بیشتر بخوانید:
مانیا (سرخوشی)
آیا میدانید اختلال دوقطبی چیست؟
درمان اختلال دوقطبی در کودک و نوجوان