معرفی مُرّمکی و خواص درمانی آن

0 523
معرفی مُرّمکی و خواص درمانی آن

مُرّمکی صمغ رزینی معطری است که از درختچه‌هایی از خانواده Burseraceae و از جنس Commiphora گرفته می‌شود. از این جنس گونه‌های مختلفی هستند که این صمغ از آنها گرفته می‌شود که در اینجا

معرفی مُرّمکی و خواص درمانی آن

مُرّمکی

نویسنده: صمصام صانعی
 
مُرّمکی صمغ رزینی معطری است که از درختچه‌هایی از خانواده Burseraceae و از جنس Commiphora گرفته می‌شود. از این جنس گونه‌های مختلفی هستند که این صمغ از آنها گرفته می‌شود که در اینجا به نام علمی و مشخصات مربوط به یک گونه از آنها اشاره شده است. در طب سنتی به درختچه‌هایی که مُرّاز آنها گرفته می‌شود مُرّان می‌گویند.
نام علمی:
Commiphora myrrja (nees) Engl، نام فرانسه مرّمکی Myrrhe، نام انگلیسی مرّمکی Balsamodendron و نام‌های دیگر آن در کتب طب سنتی و به عربی مقل باد، مُرّمکی، مُرّ و مُرّ حجازی نامیده شده است.برای بیماری کلروز که در اثر کمی گلبول قرمز خون و کاهش ماده‌ی هموگلوبین در خون ایجاد می‌شود و علامت آن رنگ پریدگی و زردی رنگ پوست بخصوص در دختران جوان است، ناراحتی‌های رحم، دلپیچه و بیماری‌های قلبی نیز مفید است.

تیره گیاه:

Burseracea

نوع گیاه:

درختچه

مشخصات ظاهری درختچه:

درختچه‌ای است با شاخه‌های کوتاه و خاردار و منتهی به ۲ یا ۳ برگ مرکب از برگچه‌های پوشیده از تارهای ظریف و برگچه‌های برگ، ظاهری بیضوی معکوس دارند. در محور ساقه، گل دهنده، گل‌های آن دو نوعِ نر و ماده و میوه‌اش گلابی شکل و گوشتی می‌باشد.

مشخصات ظاهری مرّمکی:

صمغی است که خود به خود یا بر اثر ایجاد شکاف بر تنه‌ی درختچه‌ی ذکر شده به دست می‌آید که از نوع مرغوب مُرّ است و به شکل قطعه‌های اشکی بی‌نظم به بزرگی یک گیلاس یا یک گردو می‌باشد که به راحتی شکسته شده خرد می‌شود مقطع آن درخشنده و براق و در مقطع آن خطوط سفیدی شبیه به اثر ناخن دیده می‌شود. این صمغ ابتدا سفید و پس از مدتی که در مجاورت هوا قرار گرفت به رنگ قرمز مایل به قهوه‌ای در می‌آید. مرّمکی بوی مخصوص، ملایم، معطر و مطبوع و طعمی با تلخی مشخص دارد.

طبیعت مرّمکی:

طبق نظر حکمای طب سنتی طبیعت آن خیلی گرم و خشک است.

رویش جغرافیایی:

درختچه‌ی فوق بومی عربستان و ساحل آفریقایی دریای سرخ است.

ترکیبات شیمیایی و مواد موجود در مُرّمکی:

یک ماده‌ی تلخ، اسانس شامل ترپن، صمغ شامل آرابینوز، گالاکتوز و اسید متیل کورونیک و رزین در آن مشخص شده است.

نحوه مصرف مرّمکی:

طبق دستور پزشک

بیشتر بخوانید: معرفی پاپایا و خواص درمانی آن

خواص درمانی مرّمکی:

خشک کننده رطوبت‌های بدن و قابض، بازکننده انسداد گرفتگی‌های مجاری و اعتدال دهنده (یعنی در موارد یبوست مسهل است و در مورد اسهال قابض)، تحلیل برنده بادهای داخل معده و ورم‌های سرد بلغمی، مصرف آن به صورت مزه مزه رفع کننده تعفن زخم‌های دهان و برطرف کننده بدبویی بینی، تسهیل کننده دفع زردآب و بلغم و مفید برای زخم‌های معده، تحلیل برنده ورم طحال و مسکن درد کلیه و مثانه، خارج کننده سموم از بدن و تهوع‌آور، مقوی قوای جنسی و تقویت کننده معده، سرشار از ویتامین C، آهن و کلسیم و بازکننده عادت ماهیانه می‌باشد. در ضمن برای بیماری کلروز که در اثر کمی گلبول قرمز خون و کاهش ماده‌ی هموگلوبین در خون ایجاد می‌شود و علامت آن رنگ پریدگی و زردی رنگ پوست بخصوص در دختران جوان است، ناراحتی‌های رحم، دلپیچه و بیماری‌های قلبی نیز مفید است.

تذکر:

زیاده‌روی در مصرف مرّمکی برای مثانه مضر و استفاده از آن برای افراد گرم مزاج نیز ممنوع می‌باشد.
منبع‌مقاله: صانعی، صمصام؛ (۱۳۹۵)، طبّ الصمصام -آشنایی با بیش از ۴۰۰ نوع از گیاهان دارویی- (جلد دوم)، تهران: انتشارات حافظ نوین، چاپ اول.

منبع مقاله :
صانعی، صمصام؛ (۱۳۹۵)، طبّ الصمصام -آشنایی با بیش از ۴۰۰ نوع از گیاهان دارویی- (جلد دوم)، تهران: انتشارات حافظ نوین، چاپ اول.

 

شاید این موارد نیز مورد علاقه شما باشد
نظر بدهید

توجه داشته باشید که آدرس ایمیل نمایش داده نمی شود.

توجه داشته باشید پس از تایید نمایش داده می شود