کاربردها و عوارض قرص آلپرازولام
قرص آلپرازولام برای درمان اختلال اضطراب و یا تسکین کوتاه مدت علائم اضطراب، نگرانی غیرواقعی و بیش از حد تجویز میشود. این دارو همچنین برای درمان اضطراب مرتبط با افسردگی و همچنین مشکلاتی نظیر اختلالات هراس و بی خوابی استفاده میشود و با نام های تجاری Xanax ،Niravam و Xanax XR و در دوزهای مختلف موجود است.
بیشترین کاربرد قرص آلپرازولام برای درمان افسردگی است. البته این قرص قدمت زیادی در این زمینه دارد و اکنون قرص های دیگری با آن جایگزین شده اند.
قرص آلپرازولام با نام انگلیسی Alprazolam شناخته می شود و با نام های تجاری زیادی همچون آلپرازولام تی دی (Alprazolam-td)، زنکس (Xanax)، آلپرازولام تی اس (Alprazolam-ts) و نیراوام (NirRazoalperazolamavam) معرفی می گردد.
آشنایی با قرص آلپرازولام
جزء داروهای ضد افسردگی به حساب می آید. برای درمان استرس، افسردگی، فوبیا و بی خوابی توصیه می شود. عوارض جانبی به همراه دارد. به همین خاطر اکنون کمتر مورد استفاده قرار می گیرد. در حال حاضر بیشتر برای درمان افسردگی از داروهای مشابه مانند سرترالین استفاده می شود. البته این موضوع به نظر و صلاح دید پزشک بستگی دارد. چون ممکن است پزشک این دارو را با توجه به شرایط فعلی شما به سایر داروها ترجیح دهد.
داروی آلپرازولام معمولاً به تنهایی تجویز نمی گردد. این دارو برای اثر بخشی بیشتر به همراه داروهایی همچون فلوکستین و گاهی حتی با سرترالین مورد مصرف قرار می گیرد. همراهی این داروها با قرص آلپرازولام باعث افزایش میزان غلظت پلاسمایی دارو شده و مدت زمان اثر آن را بیشتر خواهد کرد.
آلپرازولام از دسته داروهای بنزودیازپین می باشد. داروهای بنزودیازپین با تاثیر بر روی غشای سلول های عصبی خود را نشان می دهند و در نهایت سبب افزایش میزان یون کلر ورودی به سلول ها می گردند.
نحوه مصرف
داروهای ضد افسردگی باید طبق دستور پزشک مورد مصرف قرار بگیرند. این دارو با توجه به نیاز شما در دوزهای مختلف تجویز می شود. دوز مصرفی این دارو باید رعایت گردد و خودسرانه کم یا زیاد نشود. پزشک شما نحوه مصرف این دارو را به شکل کامل توضیح خواهد داد.
نوع مایع این دارو نیز وجود دارد و می توان آن را با غذاهایی نیمه جامد یا نوشیدنی ها میکس نمود و برای مصرف آماده کرد. از یخ زدگی نوع مایع این دارو پیشگیری نمایید. اگر یک نوبت از دارو را از یاد برده اید، با به خاطر آوردن آن را میل و اگر این زمان به زمان بعدی دریافت دارو بسیار نزدیک است، از مصرف دارو اجتناب نمایید.
عوارض داروی آلپرازولام
اگر در حین مصرف قرص آلپرازولام علائم بعد از مصرف مشاهده کردید، مصرف دارو را متوقف کنید و موضوع را با پزشک معالج در میان بگذارید.
- تار شدن دید
- تشنج
- لرزش
- تشکیل تومور زیر پوستی
- تهوع
- خواب آلودگی
- گیجی
- بی خیالی
هر گونه تغییر در میزان استفاده از قرص آلپرازولام می تواند منجر به خواب آلودگی بیش از اندازه شود. به عنوان مثال فرد بیش از حد معمول گیج شده و تمایل به خواب فراوان دارد . البته گاهی نیز این اوردوز خطرات بیشتری را برای فرد مصرف کننده به دنبال دارد.
احتیاط های مصرف این دارو
- اگر باردار هستید یا در حال حاضر فرزند خود را شیر می دهید، بهتر است قبل از مصرف قرص آلپرازولام نظر پزشک را در این باره جویا شوید.
- اگر از داروهای ضد افسردگی دیگری به شکل همزمان استفاده می کنید، باید موارد احتیاطی را در نظر بگیرید.
- داروهای ضد تشنج و صرع نیز باید در دوران درمانی این دارو زیر نظر پزشک و با مجوز او مصرف شوند.
- اگر مصرف کننده الکل یا انواع آرام بخش ها هستید، موضوع را با پزشک در میان بگذارید.
- افزایش فشار درون چشم نیز بیماری است که باید در صورت سابقه داشتن در آن به پزشک اطلاع دهید. این بیماری با نام گلوکوم شناخته می شود.
- آمفیزم، بیماری های گرفتگی ریوی از نوع خطرناک، میاستنی گراویس(ضعف وخیم عضلانی)، مصرف مواد مخدر و … از مواردی هستند که در مورد مصرف قرص آلپرازولام با آن ها هشدار داده شده است. پس این هشدارها را جدی بگیرید و دارو را تحت نظر پزشک و همراه با صلاح دید او مصرف نمایید.
نکات مهم مصرف این دارو
- در حین مصرف دارو مدام به شکل مرتب با پزشک در تماس باشید و او را در جریان وضعیت خود قرار دهید.
- اگر در حین مصرف این دارو دچار خواب آلودگی یا گیجی هستید، از کار کردن با وسایلی که نیاز به دقت دارند، بپزهیزید.
- اگر اولین بار است که این دارو را استفادده می کنید تا رویت واکنش بدن خود منتظر بمانید و کارهای دقیق و خاص خود را فعلاً کنار بگذارید. چون ممکن است این دارو میزان هوشیاری شما را از سطح نرمال کمتر نماید.
- بعضی از افراد با خوردن این دارو به افکار و احساسات خاصی دچار می گردند. در این رابطه با پزشک صحبت کنید و از او راهنمایی بخواهید.
- دارو به دور از اطفال، رطوبت، دمای بالا و نور ذخیره گردد. شرایط ذکر شده سبب فاسد شدن دارو خواهند شد.
- هنگام مصرف این دارو به تاریخ تولید و انقضاء آن توجه کنید.
هشدارهای مربوط به مصرف این دارو
- این دارو با داروهایی همچون آسپرین، استامینوفن و کتوکانازول اختلال ایجاد می کند و عوارض شدیدی را برای بدن به همراه دارد.
- همراه با قرص آلپرازولام از خوردن و مصرف داروهای خواب آور دیگر یا الکل اجتناب کنید. چون این موضوع میزان هوشیاری شما را به شدت کم می کند و عواقب خطرآفرینی به همراه دارد.
- در هفته اول درمان از ۲ میلی گرم برای بهبود استفاده می شود. دوز مصرفی بیشتر از دو میلی گرم سیستم تنفسی را دچار اشکال و بیمارانی که به آپنه خواب دچار هستند را با تنگی نفس یا توقف تنفس مواجه خواهد کرد.
- پزشک متخصص برای جلوگیری از خواب آلودگی احتمالاً این دارو را در دوز مناسب تجویز خواهد کرد. این دارو یک قرص خواب نیست. از آن برای داشتن ۷ یا ۸ ساعت خواب در طی روز استفاده نکنید. این موضوع فقط در شرایط داشتن برنامه خاصی در زندگی امکان پذیر است. زمانی که دارو از بدن دفع می گردد، همچنان اثراتی از گیجی و خواب آلودگی در فرد دیده می شود که این موضوع منجر به اشکال در حافظه خواهد شد.
- متاسفانه قرص آلپرازولام در کشور ایران در بیشتر موارد به شکل خودسرانه و بدون مجوز پزشک مصرف می شود. اگر به دنبال درمان بی خوابی با قرص هستید، به یک روانپزشک مراجعه نمایید. زولپیدم در بیشتر موارد برای درمان کوتاه مدت بی خوابی استفاده می شود.
تداخلات دارویی
- این دارو با داروهای خواب آور تداخل ایجاد می کند و این موضوع می تواند منجر به مرگ شود.
- داروهای جهت درمان صرع و تشنج
- داروهای درمان سرفه
- داروهای تسکین دهنده درد همچون نوافن، ایبوپروفن، استامینوفن و …
- داروهای درمان انقباض عضلات
منبع: آرگــامــگ
*** قبل از مصرف هر دارویی با پزشک خود مشورت کنید.