چه دلیلی موجب سوزش کف پا می شود؟
سوزش کف پا یکی از عارضه هایی است که برخی از افراد آن را تجربه کرده اند. عوامل زیادی سبب سوزش در کف پا می شوند. یکی از مهمترین علت سوزش کف پا بیماری دیابت است.
سوزش کف پا یکی از رایج ترین علائم بیماری در میان افراد است که معمولا ناشی از آسیب به اعصاب کف پا و یا خود پا ایجاد می شود. سوزش کف پا ممکن است به صورت پایدار و یا موقت, شدید یا خفیف ایجاد شود و با علائم دیگری مانند سوزن سوزن شدن کف پا و یا بی حسی پا همراه باشد. در این مطلب به بررسی علت سوزش کف پا می پردازیم.
بررسی علت سوزش کف پا
عوامل مختلفی سبب سوزش کف پا می شوند. تشخیص زود هنگام علت سوزش پا و درمان به موقع آن می تواند از آسیب های جدی پیشگیری کند. در ادامه با شایع ترین علت های سوزش کف پا آشنا می شویم.
۱- نوروپاتی محیطی
نوروپاتی محیطی به دلیل آسیب به اعصاب پا یا کف پا ایجاد می شود. این اعصاب ممکن است در هر جایی از مسیر ستون فقرات تا کف پا وجود داشته باشند. این آسیب یکی از شایع ترین علت سوزش کف پا شناخته شده است. بیماری هایی مانند دیابت, آسیب دیدگی هایی مانند شکستگی ها و عفونت هایی مانند بیماری زونا و یا برخی از داروها ممکن است سبب نوروپاتی محیطی شوند. تنها حدود ۳۰ درصد از علت ابتلا به نوروپاتی محیطی ناشناخته است.
۲- نوروما مورتون
ضخیم شدن بافت نرم اطراف یکی از اعصاب موجود در کف پا, نوروما مورتون گفته می شود. هر چیزی که ممکن است به کف پا فشار وارد کند موجب درد کف پا شود مانند وضعیت غیر طبیعی کف پا, تکرار فعالیت های جسمی با فشار بالا و کفش های تنگ و پاشنه بلند می تواند سبب نوروما مورتون شود. این بیماری نیز یکی دیگر از علت سوزش کف پا می باشد.
۳- بیماری عروق محیطی
انسداد شریان بزرگ اندام ها سبب بروز بیماری عروق محیطی می شود. این بیماری به دلیل آترواسکلروز (ضخیم شدن دیواره عروق) و یا تنگی مجرا (تنگی عروق) و یا لخته شدن خون و افزایش غلظت خون ایجاد می شود. خطر ابتلا به این بیماری ها با افزایش سن, بیشتر می شود. بنابراین یکی از علت سوزش کف پا در میان افراد مسن, ابتلا به بیماری عروق محیطی است.
۴-Metatarsalgia
این بیماری به تحریک و التهاب استخوان های کف پا و استخوان های اطراف بافت نرم پا گفته می شود. تمرینات سنگین ورزشی مانند زیاد راه رفتن و دویدن, استرس مکرر, سفتی و ضعف عضلانی, عدم استاندارد کفش ها, شکستگی ها و نقرس از جمله علل ابتلا به Metatarsalgia و علت سوزش کف پا می باشند. این بیماری از علت های درد پاشنه پا نیز محسوب می شود.
۵- بیماری شارکو ماری توث
این بیماری گروهی از اختلالات است که اعصاب محیطی را تحت تاثیر قرار می دهد. این بیماری ارثی است و ناشی از جهش ژنتیکی ایجاد می شود. یکی از علایم این بیماری, سوزش کف پا می باشند.
۶- سندرم تونل تارسال
تحت فشار قرار گرفتن عصب تیبیال که از کانال تارسال (فضای بین استخوان های کف پا) در در سمت داخلی پا در نزدیکی مچ پا عبور می کند, موجب بروز سندرم تونل تارسال می شود. اسپرز استخوان، تومور، تورم پا و کیست ها از جمله علل ابتلا به سندرم تونل تارسال می باشند.
۷- نوروپاتی دیابتی
نوروپاتی دیابتی یکی از عارضه های جدی و علایم بیماری دیابت می باشد که به اعصاب آسیب وارد کرده و موجب بروز نوروپاتی محیطی می شود. بالا بودن سطح قند خون به مدت طولانی, به رگ های خونی که با اکسیژن و مواد مغذی از اعصاب حمایت می کنند, آسیب وارد کرده و بر نحوه انتقال سیگنال های اعصاب تاثیر می گذارند و در تیجه نوروپاتی دیابتی ایجاد می شود.
۸- Erythromelalgia
این بیماری یک اختلال نادر عصبی عضلانی است که موجب مسدود شدن متناوب رگ های خونی می شود. علل ایتلا به این بیماری اختلال بافت های سیستم عصبی و مویرگ ها است. این بیماری نیز یکی از علت سوزش کف پا شناخته شده است.
۹- سندرم درد شدید ناحیه ایی
سندرم درد شدید ناحیه ایی اختلالی است مزمن و پیشرونده که ناشی از اختلال عملکرد و حساسیت بیش از حد سیستم عصبی ایجاد می شود. در این بیماری اعصاب محیطی سیگنال های نامناسب درد را به سیستم عصبی مرکزی ارسال می کنند. این بیماری دردناک ترین درد را برای طولانی مدت ایجاد می کند. علت ابتلا به این بیماری هنوز ناشناخته است اما تصور می شود این بیماری در نتیجه واکنش نامناسب بدن به آسیب ها ایجاد و در نتیجه پاسخ التهابی بدن حاصل می شود. این بیماری دو نوع دارد و از علائم آن سوزش کف پا است.
۱۰- سندرم سوزش کف پا
این سندرم ناشی از آسیب به رشته های عصبی کوچک در کف پا ایجاد می شود. علت ابتلا به این بیماری ناشناخته است اما تصور می شود این بیماری به کمبود ویتامین B, دیابت، کم کاری تیروئید، آرتریت روماتوئید، نارسایی کلیه و بیومکانیک غیر طبیعی پا مرتبط می شود. همچنین این بیماری ممکن است ژنتیکی باشد. سندرم سوزش کف پا یکی از مهمترین علت سوزش کف پا می باشد.
علت سوزش کف پا بسیار است و بیماری های زیادی سبب بروز این عارضه می شوند. با این حال بسته به علت بیماری, درمان سوزش کف پا با روش های مختلفی صورت می گیرد.
منبع: آرگــامــگ