سرماخوردگی ویروسی چیست؟ و روش های درمان آن کدامند؟
سرما خوردگی یکی از رایج ترین بیماری هایی است که فرد را در هر سنی که باشد گرفتار خود می کند، به طور کل سرما خوردگی ۲ نوع کلی ویروسی و باکتریایی دارد که هر دو علائم متفاوتی از یکدیگر دارند، که یکی از شایع ترین علل سرما خوردگی ویروسی آنفولانزا است که بارز ترین نشانه آن ابتلا کردن تمام افراد در یک دوره مشخص است. ما امروز قصد داریم شما را با روش های درمان سرماخوردگی ویروسی آشنا کنیم.
سرما خوردگی ویروسی یک بیماری واگیردار است که، ویروس آن آنفولانزا نام دارد خود یک خانواده ای جدا از دیگر ویروس ها است، و قادر است از یک انسان به انسانی دیگر به سرعت سرایت کند، زمانی که این ویروس وارد بدن انسان می شود اولین جای که مورد هدف قرار می دهد سیستم تنفسی است که بعد از آن علائمی از خود بروز می دهد که می توان با استفاده از روش های مفید به درمان سرماخوردگی ویروسی پرداخت.
علائم و راه های درمان سرماخوردگی ویروسی
قبل از آن که به روش های درمان سرماخوردگی ویروسی اشاره کنیم باید ابتدا بدانیم که سرماخوردگی ویروسی چیست؟ ویروسی که در سرما خوردگی وجود دارد نوعی انگل به حساب می آید که بسیار ریز هستند و برای اینکه بتوانند رشد کنند به بدن انسان از جمله دستگاه تنفسی حمله می کنند، این ویروس ها قادرند از راه های مختلفی وارد بدن انسان شوند، ویروس سرما خوردگی طوری است که قادر است بیشتر از ۱۸ ساعت در یک مکان باقی بماند و سپس از راه چشم، بینی و دست ها وارد بدن شوند و زمانی که این ویروس ها شروع به فعالیت در بدن کند فرد را دچار علائمی همچون عطسه، سوزش و درد گلو، آبریزش بینی و … می کند، این بیماری بیشتر برای کسانی اتفاق می افتد که دارای سیستم دفاعی بسیار ضعیفی هستند و مدت پروسه درمانی آن ۱ هفته است.
علائم سرما خوردگی ویروسی
- گلو درد
- گرفته شدن بینی
- آبریزش بینی و چشم
- عطسه
- احساس ضعف و خستگی
- بدن درد
- سرفه
- تب
- گرفتگی سینوس ها
- گرفتگی صدا
- سرفه های خشک
- سردرد
باید گفت که بیماری سرماخوردگی از جمله بیماری هایی است که واکسن ندارد علت آن هم وجود ۲۰۰ گونه مختلفی از ویروس سرما خوردگی است به همین دلیل برای مقابله با این بیماری از داروهایی همچون استامینوفن، آنتی هیستامین، و دارو های ضد التهاب غیر استروئیدی برای کاهش علائم این بیماری استفاده می کنند. در ادامه مطلب به روش های درمان سرماخوردگی ویروسی اشاره خواهیم کرد.
استراحت کافی
شاید ساده باشد اما هیچ چیزی نمی تواند به اندازه استراحت کردن بر روی روند بهبود شما تاثیر بگذارد پس بهتر است تا جای ممکن از فعالیت های اضافه بپرهیزید و استراحت کنید. در ضمن استراحت کردن باعث می شود تا ویروس را در هوا و در مکان های دیگر پخش نکنید.
بالا بردن مصرف مایعات
یکی از شایع ترین اتفاق هایی که در هنگام سرما خوردگی برایمان اتفاق می افتند کم شدن آب بدن است. که برای جبران این کمبود آب باید میزان مصرف مایعات را بالا برده شود، این کار باعث می شود تا مخاط به راحتی از بدن خارج شود، بهترین خوراکی هایی که برای درمان سرماخوردگی ویروسی مناسب است سوپ های گرم و استفاده از آب گرم به همراه آب لیمو است.
غرغره آب نمک
این کار کمک زیادی در برطرف کردن سوزش و درد و التهابات گلو می کند و می تواند به راحتی عفونت های گلو را از بین ببرد، سعی کنید روزانه ۳ مرتبه با آب گرم این کار را انجام دهید.
استفاده از دارو های مسکن
بزرگسالان می تواند برای کاهش علائم سرماخوردگی طبق نظر پزشک از قرص های استامیوفن و ایپوپروفن برای کاهش درد بدن استفاده کنند. توجه داشته باشید که نیاز به مصرف هر دوی این دارو ها با یکدیگر نیست اغلب زمانی که برای درمان سرماخوردگی ویروسی به پزشک مراجعه می کنید برای شما داروهایی تجویز خواهد کرد حاوی این ترکیبات هستند.
داروهای ضد سرفه
استفاده از دارو های ضد سرفه زمانی مفید است که سرفه خشک داشته باشد، زمانی که سرفه های شما خلط دار باشد به دلیل اینکه مخاط راه خروج دارند باعث می شود تا از بدن به راحتی خارج شوند به همین دلیل دارو های ضد سرفه برای این نوع از سرفه مفید نخواهد بود. البته باید گفت که دارو های ضد سرفه به ۲ نوع تقسیم بندی می شوند یکی سرکوب کننده سرفه مانند دکسترومتورفان و دیگری شربت های خلط آور مانند گایافنرین می باشد.
شستشوی مداوم بینی
یکی دیگر از راه های ساده درمان سرماخوردگی ویروسی شستشوی بینی با آب است، برای انجام این کار باید با استفاده از یک سرنگ آب را داخل یکی از سوراخ های بینی بریزید و سعی کنید آب را بالا بکشید و دوباره آن را خارج کنید شما می توانید برای رفع گرفتگی بینی با اضافه کردن کمی نمک به آب گرم این کار را انجام دهید.
بالا بردن مصرف ویتامین C
بالا بردن مصرف ویتامین c یکی از راه های درمان سرماخوردگی ویروسی به حساب می آید، اغلب کسانی که در طول دوران سرماخوردگی مقدار بالایی از این ویتامین را دریافت کرده اند سرما خوردگی کوتاه تری را تجربه کرده اند. از جمله مواد که مقادیر بالایی از ویتامین ث را دارند شامل: مرکبات، اسفناج، فلفل دلمه ای، نخود فرنگی، پرتقال، آناناس.
استفاده از بخور
یکی از بهترین روش های درمان سرماخوردگی ویروسی برای رفع گرفتگی بینی استفاده از بخور اکالیپتوس است، اکالیپتوس می تواند همانند یک ضد عفونی کننده و خلط آورنده طبیعی عمل کند و همچنین سرعت حرکت خون را در رگ ها افزایش دهد. برای انجام این کار در یک ظرفی که آب آن به جوش آمده است ۵ قطره روغن اکالیپتوس بریزید و یک پارچه ضخیم بر روی سر خود بیاندازید و به خوبی آن را استنشاق کنید.
استفاده از دارو های ضد احتقان
این گروه از دارو ها معمولا به اشکال مختلفی مانند اسپری بینی، قطره، قرص وجود دارد که در جهت از بین بردن گرفتگی های بینی و همچنین از بین بردن التهابات بینی به کار برده می شود که در آخر منجر به بهبود در نفس کشیدن می شود، این دارو ها برای مصرف کودکان زیر ۶ سال ممنوع است و همچنین در کودکان بالای ۱۲ سال در صورتی که توسط تجویز پزشک باشد قابل استفاده می باشد. از جمله دارو های ضد احتقان می توان به قرص های فنیل افرین و سودوافرین که اسپری بینی آن هم موجود است اشاره کرد.
گرفتن دوش با آب گرم
این روش علاوه بر این که بدن فرد را از آلودگی ها و ویروس ها پاک می کند، باعث می شود با قرار گرفتن در معرض بخار آب گرم سینوزیت ها آرامیده شوند و مخاطی که در بینی باعث گرفتی شده است به راحتی بیرون بیایند. فایده دیگری که دوش آب گرم دارد این است که عضلات بدن را باز می کند و درد های ناشی از بیماری را کاهش می دهد.
روش های درمان خانگی
در کنار رعایت مواردی که در بالا گفته شد استفاده از برخی از گیاهان دارویی و روش های درمانی ساده می تواند بسیار موثر باشد و مدت زمان نقاهت را کاهش دهد.
- خوردن آب لیمو همراه با عسل برای درمان سرما خوردگی
- استفاده از دمنوش زنجبیل
- مصرف دمنوش آویشن
- بالا بردن مصرف سیر
- استفاده از دمنوش گل ختمی
- استفاده از پیاز برای درمان سرما خوردگی
- مصرف چای و دارچین
- خوردن شیر و دارچین قبل از خواب
- بالا بردن مصرف میوه جات و سبزی جات
- استفاده از کمپرس آب گرم برای گرفتگی ها
نکات مهم:
- به هیچ عنوان از آنتی بیوتیک ها برای درمان سرما خوردگی های ویروسی استفاده نکنید.
- از خوددرمانی بپرهیزید و به پزشک مراجعه کنید زیرا ممکن است ویروس در بدنتان قوی تر شود.
- در دوران نقاهت به هیچ عنوان سیگار و قلیان نکشید.
- به مدت چند هفته از خوردن غذاهای تند، چرب بپرهیزید.
- به صورت مدام دستانتان را با آب و صابون بشویید.
- از لمس کردن بیش از حد ناحیه بینی و دهانتان خودداری کنید.