روشن نشدن خودرو به چه دلایلی ممکن است اتفاق بیفتد
روشن نشدن خودرو یکی از بدترین کابوسهایی است که شاید به سراغ رانندگان بیاید. بهویژه در مواقعی که افراد نیاز مبرم به استفاده از اتومبیل خود دارند، روشن نشدن خودرو میتواند دردسرهای زیادی به وجود آورد. در ادامه به دلایل روشن نشدن خودرو اشاره میکنیم.
دلایل روشن نشدن خودرو
به طور کلی میتوان چند دلیل اصلی را به عنوان علل روشن نشدن موتور خودرو در نظر گرفت:
- نرسیدن سوخت کافی به موتور
- نرسیدن هوا به موتور
- خرابی سیستم برقرسانی و جرقهزنی
- خرابی فیزیکی موتور
در ادامه هر یک از دلایل را به صورت مبسوط برای شما شرح خواهیم داد.
دلیل اول روشن نشدن خودرو : نرسیدن سوخت به موتور
همه ما میدانیم که موتور خودروهای احتراقی برای روشن شدن نیازمند سوخت است. اگر موتور خودرو روشن نمیشود، یکی از دلایل آن میتواند مربوط به عدم سوخترسانی مناسب به موتور باشد. به عنوان مثال اگر باک خالی باشد، مسلما سوختی برای روشن شدن موتور وجود ندارد و در نتیجه ماشین روشن نمیشود. از دیگر دلایل نرسیدن سوخت به موتور میتوان به خرابی پمپ بنزین، خرابی رله یا فیوز پمپ بنزین، خرابی سیمکشی و سوکت پمپ بنزین و… اشاره کرد.
همچنین گاهی اوقات دیده شده که به دلیل کثیف بودن بیش از حد فیلتر بنزین، مسیر حرکت سوخت از باک بنزین به سمت موتور به طور کامل مسدود میشود و درنتیجه خودرو روشن نمیشود. توصیه میکنیم نهایتا هر ۲۰ تا ۲۵ هزار کیلومتر فیلتر بنزین را با نمونه نو تعویض کنید تا به این مشکل برنخورید.
دلیل دوم روشن نشدن خودرو: نرسیدن هوا به موتور (مشکل در تنفس پیشرانه)
سوخت برای تبدیل شدن به انرژی در موتور خودرو باید با هوا ترکیب شود تا انفجار درون سیلندر رخ دهد و انرژی لازم جهت به حرکت درآمدن خودرو از این طریق تامین شود. عدم وجود هوا در سیلندر موجب روشن نشدن موتور خودرو خواهد شد. بنابراین هر عاملی که اجازه ندهد هوا به اندازه کافی به درون موتور راه پیدا کند، میتواند علتی برای روشن شدن خودرو باشد. به عنوان مثال مسدود بودن مسیر هواکش، کثیف بودن بیش از حد فیلتر هوا و…، از جمله عواملی هستند که ممکن است فرآیند رسیدن هوای تازه به موتور را مخدوش کنند.
همچنین اگر مسیر خروجی دود در اگزوز مسدود شده باشد، عملیات تنفس موتور با مشکل جدی مواجه شده و این مورد نیز میتواند یکی دیگر از دلایل روشن نشدن موتور خودرو باشد.
دلیل سوم روشن نشدن خودرو: خرابی سیستم برقرسانی
خودروهای امروزی علاوه بر سوخت و هوا نیاز به برق جهت روشن شدن دارند. خصوصا سیستم جرقهزنی که انفجار مخلوط سوخت و هوا درون سیلندر را تسهیل میکند، انرژی مورد نیاز خود را از طریق الکتریسیته تامین میکند. بنابراین خرابی سامانه برق خودرو میتواند منجر به روشن نشدن موتور اتومبیل شود. از شایعترین دلایل عدم برقرسانی مناسب به موتور میتوان به خرابی باتری، خرابی دینام و عدم شارژ باتری، خرابی رله دوبل که وظیفه تقسیم برق بین بخشهای مختلف الکتریکی خودرو را بر عهده دارد و…، اشاره کرد.
گاهی اوقات خرابی برخی از سنسورها و یا قطعات الکتریکی نیز میتواند دلیل روشن نشدن موتور خودرو باشد. به عنوان مثال خرابی یا کثیفی سنسور دور موتور،سنسور دمای آب، خرابی کوئل، خرابی شمع و وایر، ایراد درایسیو یا همان کامپیوتر خودرو و…، هر کدام ممکن است دلیلی بر روشن نشدن خودرو باشند. همچنین گاهی اوقات مشاهده میشود که بعد از موتورشویی و نفوذ آب به درون موتور، سیستمهای برقی اتومبیل به خوبی کار نمیکنند؛ زیرا آب و مایع شوینده به درون اتصالات و سوکت های آنها نفوذ کرده و موجب خرابی برخی قطعات الکترونیکی خودرو شده است. در این موارد هم ممکن است ماشین روشن نشود.
دلیل چهارم روشن نشدن ماشین : ایراد مکانیکی موتور
ایراد مکانیکی در موتور هم ممکن است روشن نشدن خودرو را در پی داشته باشد. به عنوان مثال اگر تسمه تایم پاره شود شما در هنگام استارت زدن متوجه میشوید که موتور یا خیلی راحت استارت میخورد و یا صدای برخورد دو فلز بعد از استارت زدن به صورت چیک چیک به گوش میرسد، اما موتور روشن نمیشود؛ چراکه خرابی تسمه تایم موجب از کار افتادن و عدم حرکت سوپاپ سر جای خود خواهد شد. همچنین خرابی یاتاقانها، میللنگ، پیستون و شاتون موجب میشود که موتور دیگر روشن نشده و لازم است تا در تعمیرگاه تعمیر شود.
خرابی پمپ روغن، وجود ناخالصی و براده در مسیر روغن و نفوذ آنها به قسمتهای حساس نظیر یاتاقانها، عدم وجود روغن کافی در موتور، افزایش دمای بیش از حد پیشرانه و…، از جمله دلایلی هستند که ممکن است ایراد اساسی مکانیکی در موتور به وجود آورند.
علاوه بر خرابی قطعات موتور ایراد در استارت نیز میتواند موجب روشن نشدن موتور خودرو شود مسلما جهت روشن شدن اولیه موتور نیاز به نیروی موتور استارت داریم هر دلیلی که باعث خرابی استارت خودرو شود روشن نشدن موتور اتومبیل را نیز در پی خواهد داشت.
سایر عوامل روشن نشدن موتور
1. فعال شدن کلید اینرسی
گرچه فعال شدن کلید اینرسی جزو علل اصلی روشن نشدن موتور خودرو نیست اما میتوان آن را در زیرمجموعه عدم برقرسانی به موتور دستهبندی کرد. این سوئیچ در تصادف جریان برق و بنزین را قطع میکند تا بدین ترتیب خطر آتش سوزی هنگام تصادفات تا حد امکان کاهش یابد. گاهی اوقات هنگام عبور از روی دستاندازها یا در اثر تصادفات نهچندان شدید نیز ممکن است این کلید فعال شود و بعد از آن موتور خودرو روشن نخواهد شد. جهت فعالسازی دوباره موتور لازم است که دکمه قرمز رنگ روی سوییچ فشرده شود.
2. یخزدگی موتور
شاید این مورد کمتر برای کسی اتفاق بیفتد اما اگر در زمستان خودرو را بدون ضد یخ در هوای سرد رها کنید، مایعات و آب درون موتور منجمد خواهد شد و این انجماد میتواند دلیلی بر عدم حرکت روان قطعات متحرک موتور و روشن نشدن خودرو باشد.
حرف آخر
در پایان توصیه میکنیم اگر میخواهید میزان روشن شدن و خرابیهای غیرمترقبه موتور خودرو را به حداقل برسانید، حتما به صورت دورهای به تعمیرکار معتمد و متخصص در زمینه برق و مکانیک مراجعه کنید تا اگر ایرادی مشاهده شد، نسبت به رفع آن در تعمیرگاه اقدام شود تا دیگر با احتمال روشن شدن غیرمترقبه خودرو ناشی از این علل مواجه نشوید.
منبع:همراه مکانیک