آشنایی بیشتر با فواید دمنوش پونه

0 3,772

بیشتر افراد پونه را با خاصت ضدنفخ بودن می شناسند. به همین خاطر این گیاه به شکل های مختلفی در خانواده های ایرانی مصرف می شود. در این مطلب خواص دمنوش پونه و مضرات آن را به شما معرفی می کنیم.

پونه گیاهی تند با اسانس فوق العاده ای است که به سبب این عطر در بسیاری از نوشیدنی ها و غذاها به عنوان طعم دهنده استفاده می شود. با همه این تعاریف بهتر است از خواص دمنوش پونه نیز غافل نشویم و آن را در برنامه روزانه خود بگنجانیم.

فواید و خواص دمنوش پونه

پونه گیاهی معطر با طبع گرم و خشک است. این گیاه از نظر تیره به خانواده نعناع بر می گردد. تقریباً از نظر شکل ظاهری شبیه به نعناع دارد. با این تفاوت که دارای بوی تندتر و برگ های زمخت تری می باشد. در طب سنتی از مهم ترین خواص دمنوش پونه به عنوان مسکن و آرام بخش یاد می شود حتی می توان در بین خواص دمنوش پونه با خواص دمنوش نعناع اشتراکات زیادی پیدا کرد.

خواص دمنوش پونه

پونه در عطر سازی مصرف می شود و ماده ای سمی به نام پولگون دارد. اسانس غلیظ پونه کشنده و سمی است. ضمن اینکه گزارشاتی نیز از افرادی که پس از مصرف پونه غلیظ فوت کرده اند، وجود دارد. کنگره آمریکا مصرف آن را برای زنان باردار ممنوع اعلام کرده است. روغن پونه نیز سمی است و برای موارد مصرفی معمولاً از پونه تازه و خشک استفاده می گردد.

پونه خشک شده

مهاجران اولیه آمریکا برای دفع حشرات از پونه خشک استفاده می کردند. این مسئله نشان می دهد که بوی تند آن برای بسیاری از حشرات می تواند به مثابه یک دافع و مانع عمل کند. در فرهنگستان زبان فارسی نام«نعناخالواش» یا «خالواش» را بر آن نهاده اند.

از بین بردن ضعف معده و باز کردن اشتها از خواص دمنوش پونه است. ضمن اینکه در بسیاری از موارد منجر به رفع سکسکه می شود. در طب سنتی برای دور کردن سودا و صفرای زائد و همچنین به عنوان باز کننده از آن استفاده می شود که این خواص را می توان از جمله خواص عرق پونه نیز دانست.

پونه و نعناع در خانواده های ایرانی محبوب هستند. از مواد اصلی موجود در آن می توان به اسانس روغنی منتول یا فرار اشاره کرد. علاوه بر این موارد می توان به قند، تانن و مواد رزینی آن نیز اشاره کرد. پونه در خاک های مرطوب و غنی(دارای کود و خاک برگ) بهتر رشد می کند. اگر چه فصل رشد آن فصل گرم است اما در سایه روشن عملکرد بهتری دارد. دمنوش پونه از نظر داشتن ویتامین نیز بسیار غنی است.

دمنوش پونه

فواید دمنوش پونه

  • این گیاه دارای اثر آرام بخشی عالی است و این قضیه بر روی موش های آزمایشگاهی به اثبات رسیده است.

آرام بخش و مسکن

  • از خواص دمنوش پونه می توان به مدر، محرک، ضدنفخ و معرق بودن آن اشاره کرد.
  • درمان مشکلات گوارشی، بهتر شدن گلودرد، برطرف کردن تب خفیف، درمان زکام، سرماخوردگی، نفخ شکم، بی خوابی، درد قاعدگی، حالت تهوع و سردردها از فواید دمنوش گل پونه است.

خواص دمنوش پونه

  • یک محرک عالی برای تولید صفرا می باشد.
  • نرم کننده و باز کننده مواد صفرایی و سودایی است.
  • عصاره پونه برای ویروس نیوکاسل، آنفلونزا، تب خال و ویروس های دیگر بسیار عالی است.

فواید دمنوش پونه

  • ساقه، برگ و گل پونه می تواند شبیه به یک آنتی بیوتیک عمل کند.
  • درد را تسکین می بخشد و از این رو شبیه به یک مسکن قوی است.
  • ضماد پونه کبودی پوست را که بر اثر فشار یا ضربه ایجاد شده، برطرف می سازد.
  • ضدعفونی کننده، قاعده آور، محرک، ضد نفخ، صفرا آور، ضد سرفه، معرق و هضم کننده است.

ضد نفخ

دستور تهیه دمنوش پونه

  • ابتدا یک قاشق غذاخوری را به طور متوسط از برگ یا گل پونه تازه پر کنید. همچنین می توانید از یک قاشق چای خوری برگ پونه خشک شده استفاده کنید و آن را در چای صاف کن لیوان بریزید.
  • آن گاه یک فنجان آب جوش روی آن بریزید. بعد از ۱۰ دقیقه دم کشیدن و به رنگ چای تبدیل شدن می توانید آن را با نبات میل کنید.
  • برای درمان باید از دمنوش پونه به اندازه ۲ تا ۳ فنجان در روز تهیه و نوش جان کنید.

موارد منع مصرفی پونه

  • مصرف زیاد پونه به دلیل معرق بودن، باعث از دست رفتن آب بدن می شود.
  • گاهی نیز در بعضی افراد مصرف بیش از حد دمنوش پونه باعث تشدید سردرد می شود.
  • مصرف بیش از حد پونه باعث مسمومیت می شود.

با این توضیحات بهتر است این دمنوش را نیز به شکل نرمال مصرف و از زیاده روی در آن خودداری کنید. در این مطلب مجموعه ای از فواید دمنوش پونه به شما علاقه مندان معرفی شد. امیدواریم اطلاعات کافی برای شناسایی خواص درمانی این گیاه در اختیار شما بزرگوران قرار داده باشیم.

 

منبع: آرگــامــگ

 

شاید این موارد نیز مورد علاقه شما باشد
نظر بدهید

توجه داشته باشید که آدرس ایمیل نمایش داده نمی شود.

توجه داشته باشید پس از تایید نمایش داده می شود