آشنایی با قرص سیتالوپرام
سیتالوپرام یکی از داروهای درمانی بیماری های روانی است. این دارو بیشتر جهت درمان بیماری افسردگی تجویز می شود. اگرچه قرص سیتالوپرام برای درمان افسردگی موثر است با این حال مصرف آن بدون تجویز پزشک خطرناک است.
قرص سیتالوپرام یکی از داروهای درمانی افسردگی می باشد. این قرص ممکن است سطح انرژی و افکار مثبت را بهبود بخشد. سیتالوپرام به عنوان یک مهار کننده های انتخابی باز جذب سروتونین (SSRI) شناخته شده است. در این مطلب با اطلاعات دارویی قرص سیتالوپرام و مهمترین و شایع ترین عوارض جانبی آن آشنا می شویم.
اطلاعات دارویی قرص سیتالوپرام
قرص سیتالوپرام از طریق کمک به بازگرداندن تعادل یک ماده طبیعی خاصی به نام سروتونین در مغز عمل می کند. علاوه بر درمان افسردگی, این دارو جهت درمان سایر بیماری های روانی مانند اختلال وسواسی- اجباری، اختلال هراس نیز استفاده می شود. همچنین برای تسکین و بهبود گرگرفتگی در طول یائسگی ممکن است قرص سیتالوپرام تجویز شود.
این دارو معمولا یک بار در روز (روز یا شب) به همراه یا بدون غذا تجویز می شود. دوز این دارو با توجه به وضعیت سلامتی فرد, پاسخ به درمان, سن, تست های آزمایشگاهی و دیگر داروهایی که فرد ممکن است استفاده کند, بستگی دارد. حداکثر دوز مصرفی سیتالوپرام ۴۰ میلی گرم در روز می باشد.
به منظور کاهش عوارض جانبی ناشی از مصرف قرص سیتالوپرام, پزشکان درمان بیماری را ابتدا با دوز پایین شروع می کنند و به تدریج با توجه به پاسخ بدن به دارو, ممکن است دوز دارو افزایش پیدا کند. به منظور عملکرد بهتر دارو توصیه می شود سیتالوپرام مطابق با تجویز پزشک مصرف شود. در صورتی که این دارو به طور منظم و طبق نظر پزشک مصرف شود, اثر بهتری در درمان بیماری خواهد داشت.
در طول مصرف سیتالوپرام, چنان چه علائم بیماری بهبود یافت توصیه می شود مصرف این دارو تا زمانی که پزشک تعیین نموده, ادامه داشته باشد. چرا که برخی از شرایط بیماری در صورت قطع ناگهانی این دارو ممکن است بدتر شود. به علاوه در صورت قطع ناگهانی این دارو ممکن است علائمی نظیر نوسانات خلقی، سردرد، خستگی، اختلالات خواب و احساساتی شبیه به برق گرفتگی در فرد بروز کند. در صورت نیاز به قطع این دارو, پزشک ابتدا دوز این دارو را کاهش می دهد و به تدریج اقدام به قطع دارو می نماید. به همین دلیل در صورت مصرف دیگر داروها, توصیه می شود قبل از مصرف سیتالوپرام, پزشک را از مصرف آن داروها مطلع سازید.
عوارض جانبی قرص سیتالوپرام
تهوع، خشکی دهان، از دست دادن اشتها، خستگی، خواب آلودگی، تعریق، تاری دید و خمیازه کشیدن از جمله عوارض جانبی این دارو می باشند. اگر هر یک از این اثرات باقی یا بدتر شود, باید به پزشک اطلاع داده شود. همچنین این دارو ممکن است موجب افزایش سروتونین در بدن شده و ندرتا منجر به بیماری جدی و خطرناکی به نام سندروم سروتونین شود. احتمال ایجاد این مسئله به خصوص در مواردی که فرد علاوه بر مصرف قرص سیتالوپرام از داروی دیگری حاوی سیتالوپرام استفاده می کند, افزایش می یابد.
یکی از عوارض نادر این دارو, آلرژی جدی می باشد. این عوارض دارای علائمی از قبیل ایجاد جوش, خارش و تورم (به خصوص در صورت / زبان / گلو)، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی است. در صورت مشاهده ی این علائم نیز باید سریعا به پزشک مراجعه شود.
عوارض جدی سیتالوپرام
مصرف سیتالوپرام در برخی از افراد ممکن است موجب بروز عوارض جدی شود. این عوارض عبارت است از: تکان دادن (لرزش)، کاهش بهره در رابطه جنسی, تغییر در توان جنسی، بروز کبودی / خونریزی. در صورت مشاهده هر یک از این علائم باید سریعا به پزشک مراجعه شود. مصرف این دارو در مردان به ندرت سبب نعوظ دردناک یا طولانی مدت می شود. در این صورت توصیه می شود سریعا به پزشک مراجعه کرده تا از خطرات دائمی جلوگیری شود.
عوارض خطرناک قرص سیتالوپرام
علاوه بر عوارض بیان شده, در صورت مشاهده علائمی مانند غش, سریع و نامنظم شدن ضربان قلب, تیره شدن رنگ مدفوع, استفراغ تیره رنگ, تشنج, درد/ تورم و قرمزی چشم, تغییرات بینایی مانند دیدن رنگین کمان در اطراف چراغ در شب توصیه می شود سریعا به پزشک مراجعه شود.
با توجه به مطالب بیان شده, اگرچه قرص سیتالوپرام در درمان بسیاری از بیماری های روانی موثر است با این حال توجه به عوارض آن حاکی از آن است که بدون نظر پزشک نباید این دارو مصرف شود. چرا که مصرف نادرست آن سلامتی فرد را به خطر می اندازد و در مواقعی موجب تشدید بیماری می شود.
منبع: آرگــامــگ
*** قبل از مصرف هر دارویی با پزشک خود مشورت کنید.