قناعت و نقش آن در دوام زندگی
قناعت و نقش آن در دوام زندگی
صفت های هستند که در زندگی باعث دوام و پایداری زندگی میشوند و زمانی که آن صفت ها از زندگی حذف شوند زندگی را غیر قابل تحمل میکند. یکی از آن صفت ها وجود قناعت در زندگی است که وجودش سبب دوام و نبودش سبب تزلزل در زندگی میشود.
قناعت و نقش آن در دوام زندگی
مقدمه
نکته مهم درباره قناعت
۱٫ راضی بودن به داشته های خود.
۲٫ اندازه نگه داشتن در مصرف نعمت ها. مصرف برق، آب، گاز، نعمت عمر، جوانی….
۳٫شکیبایی در تنگناهای معیشتی. به همین داشته های خودش راضی است و از دست زمانه شکایت ندارد.
۴٫ چشم پوشی از داشته های دیگران. آفتی که باعث شده تا قناعت از بین برود وجود چشم و هم چشمی است، چون دیگران فلان وسیله را دارند ما هم باید داشته باشیم و با همین تفکر خود و خانواده را در عذاب قرار میدهند.
۵٫ مقایسه نکردن داشته های خود با داشته های دیگران. متاسفانه امروزه داشتن قناعت در جامعه بسیار کمرنگ شده است و به عنوان یکی از دلایل مهم اختلاف در بین خانوادهها و اعضای این بنیان در حوزه فردی و اجتماعی به شمار میآید. با نگاهی به زندگی افراد میتوان به راحتی به این نکته پی برد که چشم و همچشمی نیز بهعنوان، اصلی مهم در مقابل قناعت ایستاده و موجب برهم زدن توازن در زندگی مشترک افراد شده است.
۶٫ حسرت نخوردن بر داشته های دیگران. قانع نبودن به داشته های خویش، حسرت آور است. دیل کارنگی میگوید: یکی از مضرترین تمایلاتی که من در طبیعت بشر دیده ام، ناراضی بودن از حال و چشمداشت به آینده مجهول است. [۲] بسیاری از موارد دیگر که وجود آنها میتواند قناعت را از بین ببرد. اما اگر انسان از داشته های خودش خشنود باشد و راضی به رضای خداوند باشد هم دارای آرامش و هم اینکه شکر گزار خداوند خواهد شد. امام باقر یا امام صادق( علیهما السّلام) فرمود: هر که به آنچه خدا روزیش کند قانع باشد، بی نیازترین مردم است.[۳]
اثر قناعت بر شخص و زندگی
۱٫عزت نفس
۲٫ کسب آرامش
نکته: زوج های جوان در این مشکلات اقتصادی باید به همان داشته های خودشان اکتفا کنند و خود را گرفتار چشم وهم چشمی نکنند،چون وجود این صفت سبب سلب آرامش و آسایش در زندگی شما خواهد شد. میخواهیم یک نگاه زیبای به قناعت داشته باشیم و از مصادیق قناعت یک نمونه را بیان کنیم و آن را با تمام وجودمان پذیرا باشیم.
قناعت بین همسران
پی نوشت:
[۱] حسن مصطفوی، التحقیق فی کلمات القرآن الکریم، تهران: وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، چاپ اول، ۱۳۶۸جلد ۹، صفحه ۳۲۷.
[۲] آیین زندگی، دیل کارنگی، ترجمه جهانگیر افخمی، تهران: ارمغان کتاب های پرستو، چاپ چهاردهم، ۱۳۹۱،صفحه ۳۲٫
[۳] کلینی، محمد بن یعقوب، اصول الکافی، تهران: دار الکتب الإسلامیه، ۱۳۶۵ ق، جلد، ۲ صفحه ۱۳۷٫
[۴] همان ، جلد ۵، صفحه ۶۳
[۵]مجموعه ورام: ۱/ ۱۶۳؛ ارشاد القلوب: ۱/ ۱۱۸؛ مستدرک الوسائل: ۱۱/ ۱۷۵، باب ۴، حدیث ۱۲۶۷۶