راز زندگی شاد در میانسالی رو میدونی؟

0 3,828

هر سال که از عمر ما می‌گذارد ما با تغییرات عمده‌تری در زندگی خود مواجه می‌شویم. این تغییرات در میانسالی و پیری بیشتر و جدی‌تر هستند. تغییرات شغلی، بازنشستگی، رفتن فرزندان از خانه، از دست دادن یار و تغییرات جسمی بسیار تاثیرگذار و مهم هستند‌‎.‎

اقتصاد آنلاین: سلامتی در دوران میانسالی و پس از آن یعنی کنار آمدن با این تغییرات به بهترین شیوه و با کمترین هزینه. ‎

راه زندگی سالم را پیدا کنید و متناسب با سن و سال خود تلاش کنید با تغییرات مهمی که در زندگی‌تان ایجاد می‌شود کنار بیایید. کنار آمدن با برخی از تغییر و تحولات در هر سن و سالی دشوار است اما در میانسالی یا در آستانه پیری بسیاری از این تغییرات به معنای از دست دادن بخشی از چیزهایی است که داشته‌اید. این طبیعی است که احساس کنید هر روز چیزی را در زندگی گم می‌کنید اما شما فقط زمانی می‌توانید با این مساله کنار بیایید که توانایی ایجاد تعادل در زندگی‌تان را داشته باشید.

تعادل در زندگی شما به معنای آن است که همواره خود را در معرض چیزهای مثبت قرار بدهید‎.‎برای داشتن یک زندگی سالم در میانسالی و پیری همواره باید در جستجوی چیزهایی باشید که لذت‌بخش هستند. آموزش سازگاری با تغییرات، مراقبت از جسم و روح، فعالیت‌های اجتماعی، پرورش احساس مفید بودن وعشق ورزی به یک نفر در زندگی سالم شما نقش دارند‌‎.

متاسفانه، پیر شدن در جامعه ایرانی همواره با اضطراب و ترس همراه است. بسیاری از افراد نگران این هستند که در پیری چه بر سر آنها خواهد آمد. شما از خودتان می‌پرسید چه کسی از من مراقبت خواهد کرد؟ اگر همسرم را از دست بدهم چه می‌شود؟ اگر پول درمان بیماری‌هایم را نداشته باشم چه خواهد شد؟ اگر فرزندانم مرا ترک کنند چه باید بکنم؟ آیا آبرومندانه خواهم مرد؟ آیا دیگران باز هم مرا دوست خواهند داشت؟ آیا کسی از من یاد می‌کند؟

اگرچه بسیاری از این نگرانی‌ها در شرایطی که شما احساس امنیت اجتماعی، اقتصادی و روانی نکنید طبیعی هستند اما هنوز هم چیزهای مثبتی وجود دارد که می‌تواند شما را از این ترس‌ها دور نگه دارد. این باور که شما از هرچیزی قوی‌تر هستید به شما کمک می‌کند در شرایطی که به نظر می‌رسد مطابق میل شما پیش نمی‌رود و ترسناک است همچنان و به خوبی مقاومت کنید‎.‎

راهکارهایی برای کنار آمدن با تغییرات

زندگی آدمی مجموعه‌ای از لذت‌ها و ترس‌هاست. شما در دوران پیری ترس‌های بیشتری را تجربه نمی‌کنید بلکه مقاومت شما دربرابر تغییرات کم شده است. بسیاری از ترس‌هایی که شما در این دوران تجربه می‌کنید ناشی از القائات فرهنگی و عرفی است. فقط کافی است که ذهن و جسم خود را سالم و قوی نگه دارید تا بر این ترس‌ها غلبه کنید. پرورش این توانایی به شما کمک می‌کند بیشتر از زندگی لذت ببرید و دائما منتظر از دست دادن چیزی نباشید‎.‎

بنابراین:

روی چیزهای تمرکز کنید که برایتان خوشایند و گرانقدر هستند. یادتان باشد آدمی هرچقدر بیشتر عمر می‌کند چیزهای بیشتری را از دست می‌دهد. با این حال زندگی چیز ارجمندی است حتی اگر آدم‌ها و چیزها در آن از دست می‌روند. برای لذت بردن از زندگی کافی است ایده نگه داشتن آدم‌ها و چیزها را به عنوان ضمانت زندگی تغییر بدهید. در این صورت بسیار بیشتر از لحظات زندگی خود سود می‌برید‎.‎

علاوه بر این شما باید احساساتتان را بشناسید و آنها را بیان کنید. فروبردن احساسات باعث افزایش افسردگی و بی‌قراری می‌شود. هرگز چیزی را که در شما می‌گذرد انکار نکنید. به دنبال راه‌های سالمی برای ابرز احساسات خوشایند یا ناخوشایند خود باشید و به این ترتیب به خودتان کمک کنید که سلامت باقی بمانید‎.‎

یکی از چیزهایی که به شما کمک می‌کند در میانسالی و پیری زود از پا نیفتید این است که پذیرای تغییرات باشید و با آنها مقابله نکنید.

بسیاری از اتفاقات زندگی خارج از کنترل و اراده ما هستند. به جای دست‌وپا زدن در میان چیزهایی که از کنترل شما خارج هستند روی مواردی تمرکز کنید که در اختیار شما هستند.

مثلا نوع واکنشی که به مشکلات نشان می‌دهید کاملا در اختیار شماست.خوب است محدودیت‌هایتان را بپذیرید و تلاش نکنید بخاطر چیزی که در توان شما نیست بجنگید‎.‎

می‌گویند چیزی که مرا نکشد قوی‌ترم می‌کند. به تغییرات زندگی خود در دوران پیری به عنوان فرصت‌هایی برای رشد نگاه کنید. زندگی همواره فرصتی برای رشد و آموزش است. مادامی که در پیری نیز این رویکرد را حفظ کنید سالم باقی خواهید ماند‌‎.‎

بسیاری از افراد در دوران سالمندی سعی می‌کنند مشکلات را پنهان کنند. از آن دسته افرادی نباشید که فکر می‌کنند مبارزه با قند بالا و دیابت در ۷۰ سالگی بی‌فایده است و بی‌توجه به آن هر روز شکلات و شیرینی می‌خورند.

این کار باعث می‌شود دوران میانسالی و پیری شما دشوارتر بگذرد. این ایده را در ذهن پرورش بدهید که حتی اگر یک روز به زندگی‌ام باقی مانده باشد می‌خواهم سالم، شاد وخوشبخت باشم‌‎.‎

آفریدن لذت‌های تازه

بدون شک چیزهایی در زندگی از دست رفته‌اند اما همواره چیزهایی نیز به دست می‌آیند. برای لذت بردن از زندگی در دوران پیری باید با برخی از کلیشه‌های رایج که باعث می‌شوند از عمر خود بهره‌ای نبرید مبارزه کنید‎. ‎

شما بازنشست شده‌اید اما هنوز هم کارها و فعالیت‌هایی هست که به خوبی از عهده انجام آن برمی‌آیید.شما همسرتان را از دست داده‌اید اما با حفظ احترام به عمری که در کنار هم گذرانده‌اید حق دارید که فرد جدیدی را به زندگی‌تان دعوت کنید‎.‎

فرزندانتان خانه را ترک کرده‌اند اما اکنون فرصتی است که می‌توانید با همسر یا دوستانتان به سفرهای متنوع و متناسب با شرایط‌تان بروید‎.‎

هم‌اکنون فرصت زیادی در اختیار دارید که یک یا چند زبان تازه را بیاموزید. این باور کلیشه‌ای که قدرت یادگیری در میانسالی کم می‌شود را نپذیرید‎.‎زندگی هنوز هم در اختیار شماست پس در هر سن و سالی که هستید به خانه و زندگی‌تان توجه کنید، لباس‌های خوب و زیبا بخرید.

با دوستانتان به کافه و رستوران و سینما بروید و بدون ترس از قضاوت دیگران هرچیزی را که خود را شایسته آن می‌دانید تهیه کنید‎.‎غذای خوب بخورید، ورزش کنید، به پزشک مراجعه کنید، به سلامتی دندان‌هایتان توجه کنید. به موهایتان برسید و مراقب خودتان باشید‎.

سلامت تنها دلیل شادی نیست

بررسی فوق یکی از اولین مطالعاتی است که قدرت افراد را در تخمین زدن و پیش بینی میزان شادمانی‌شان می‌سنجد. اکثر مطالعات قبلی در زمینه شادمانی بر روی افرادی با بیماری‌های مزمن و ناتوانی‌ها متمرکز بودند.

دکتر پیتر اوبل یکی دیگر از محققان این پژوهش و رئیس مرکز تحقیقاتی علوم رفتاری و تصمیم‌گیری در پزشکی، در گذشته تحقیقاتی از این دست را انجام داده و دریافته است که افراد بیمار به طور شگفت‌آوری شاد هستند و حتی گاهی دقیقا معادل افراد سالم احساس خوشبختی می‌کنند. این موضوع نشان‌دهنده روحیه و سازگاری افراد با شرایط‌شان است.

وی می‌گوید: مردم اغلب فکر می‌کنند شادمانی به شرایط و محیط مربوط است و این بدان معناست که اگر اتفاق خوبی بیفتد آنها شادمانی ماندگار را تجربه خواهند کرد و اگر رویداد بدی برایشان پیش بیاید، باید مدت درازی افسرده و ناامید باشند.

اما در واقع احساس خوشبختی افراد از یک سری منابع روحی درونی منشا می‌گیرد، منابعی که با افزایش سن رشد می‌کنند و قوی‌تر می‌شوند. افراد در برخورد با فراز و نشیب‌های زندگی بهتر عمل می‌کنند و نتیجه ‌این ‌است ‌که ‌به مرور ‌زمان‌شادتر می‌شوند، هرچند شرایط محیطی اطرافشان مثلا سلامت آنها رو به افول می‌گذارد.

یک تحقیق دیگر هم که به تازگی انجام شده نشان می‌دهد ثبات عاطفی حتی در طول دهه هفتم زندگی همچنان به تکامل خود ادامه می‌دهد. این پژوهش می‌گوید سالمندان شادمانی را بهتر و ترس را کمتر درک می‌کنند. دانشمندان می‌گویند این تاییدی بر عقیده رایج میان مردم است که پیری انسان را پخته و نرم می سازد.در گذشته نیز تحقیقات نشان داده بودند که افراد سالمند ثبات عاطفی و احساسی بیشتری از جوانان دارند.

دانشمندان به دنبال یافتن تغییراتی در مغز که موجب این پختگی می‌شود،به داوطلبان ۱۲ تا ۷۹ ساله عکس‌هایی از چهره انسان را نشان دادند که نشانگر ترس، شادی، خشم، انزجار و ناراحتی بود. آنها در حین تماشای عکس ها از مغز افراد تصاویری را تهیه کردند.

این تصاویر نشان می‌داد که سالمندان دقیق‌تر می‌توانستند به حالات نشان‌دهنده شادی توجه کنند و نوجوانان در تشخیص ترس دقیق‌تر عمل می‌کردند. دکتر هلن فیشر مردم‌شناس از دانشگاه راجرز در نیوجرسی آمریکا استدلال می‌کند که به دلیل پخته تر بودن سالمندان، زیستن در کنار آنها می‌تواند برای جوانان نیز سودمند باشد.

او می‌گوید: اجداد ما زمانی که در قبایل زندگی می‌کردند، از وجود سالمندان در کنار خود بهره می بردند و از آنها برای حل اختلافات جمع کمک می‌گرفتند. داشتن افراد سالمند در جمع جوانان، منافع بی‌شماری خواهد داشت. یک پژوهشگر دیگر هم می‌گوید: این نتایج شواهد تازه‌ای هستند مبنی بر اینکه سلامت عاطفی و احساسی انسان با افزایش سن بیشتر می‌شود و قدرت انتخاب ما برای کنترل احساسات مثبت و منفی افزایش می یابد.

 چه چیزی سالمندان را شاد می کند؟

واقعیت این است که در حال حاضر بسیاری از سالمندان آن طور که باید از زندگی شان لذت نمی‌برند. برای کمک به آنها و برای اینکه آنها را افسرده و اندوهگین نبینید، راه های زیادی وجود دارد.

‌‌ بهتر است به رژیم غذایی سالمندان توجه کنید و کاری کنید که تمام مواد لازم به بدن آنها برسد.

به آنها توصیه کنید ورزش کنند و فعالیت بدنی مناسب داشته باشند. ورزش نه تنها به پیشگیری از تحلیل رفتن قوای بدنی و ذهنی این افراد کمک می‌کند بلکه حتی در مواردی نقش درمان‌کننده دارد.در یک پژوهش مشخص شد که ورزش کردن می‌تواند درست به اندازه داروهای ضد‌افسردگی برای سالمندانی که به اختلال افسردگی اساسی مبتلا هستند،کمک کننده باشد.

به نور محیط زندگی آنها توجه کنید. زیستن در محلی روشن و آفتابی سبب می‌شود تا سالمندان روحیه بهتری داشته باشند. اگر می توانید سالمندان را به بیرون ببرید تا از نور روز استفاده کنند و امکان نشستن در کنار پنجره را برایشان فراهم کنید.

از سالمندان بخواهید در یک فعالیت هدفمند که از استعدادها و خلاقیت‌هایشان در آن کمک می‌گیرند، شرکت کنند. حتی شرکت هفتگی در یک فعالیت خیریه می‌تواند برای سالمندان احساس بسیار مطبوعی ایجاد کند.

به صحبت‌های آنان گوش کنید و از آنان حمایت کنید. همه افراد در هر سنی که باشند نیاز به حمایت اجتماعی دارند و این نیاز در سنین بالا بیشتر می‌شود. بزرگترین هدیه‌ای که کسی می‌تواند به سالمندان تقدیم کند، اختصاص دادن ساعتی برای گوش دادن به آنهاست.

تمرین‌های آرامش و تمرکز، نگریستن به صحنه‌های زیبا و هنری و گوش دادن موسیقی نیز می‌تواند به آرامش و شادمانی آنها کمک شایانی کند.

برای تکمیل شادی سالمندان به محیط زندگی آنها توجه بیشتری داشته باشید. کاری کنید که سالمندان در محیطی امن و راحت زندگی کنند.

مدت‌ها پیش دانشمندان دانشگاه اوهایو پژوهشی را ترتیب دادند که در آن عواملی را که به شادتر زیستن سالمندان کمک می کند، شناسایی کنند.

آنها اظهار کردند در صورتی که می خواهید پیرها را خوشحال کنید، باید کاری کنید که آنها سالم باشند، درآمد خوبی داشته باشند و بتوانند به راحتی به اطراف حرکت کنند. آنها دریافتند که این عوامل برای خوشحال کردن سالمندان حتی از زیستن در یک محله خوب و داشتن ارتباط نزدیک با دوستان، خانواده و همسایه ها نیز مهم‌ترند.

شاید این موارد نیز مورد علاقه شما باشد
نظر بدهید

توجه داشته باشید که آدرس ایمیل نمایش داده نمی شود.

توجه داشته باشید پس از تایید نمایش داده می شود