معرفی تخم تره و خواص درمانی آن
تره گیاهی است دو یا چند ساله، پایا و پیاز دار، برگ های آن دراز و باریک می باشد و اغلب منتهی به پیاز کوچکی در داخل خاک می شود. گل های آن به شکل یک گلوله مدور
مشخصات ظاهری تخم تره:
سیاه، تقریباً پهن و ناصاف است.
طبیعت:
طبق نظر حکمای طب سنتی طبیعت آن گرم و خشک است.
نحوه مصرف:
به صورت دم کرده یا جوشانده استفاده میکنند.
خواص درمانی:
تقویت کننده کلیه و مثانه و محرک اشتها، مقوی معده و برطرف کننده یبوست، قطع کننده خونریزی و افزاینده نیروی جنسی، تحلیل برنده گازهای روده و رفع کننده امراض سرد بدن، ضد دلپیچه و مفید برای اسهال ساده، بازکننده انسدادهای مجاری کبد و ضد اسهال مزمن میباشد.
مزاج:
- طبیعت گرم و خشک دارد.
خواص درمانی:
- برطرف کننده ناراحتی طحال، خوشبو کننده دهان، رفع کننده یبوست دائمی، مفید در درمان ترش کردن معده و سوء هاضمه، رفع چاقی و تسکین درد مفاصل و نقرس، مفید برای گرفتگی صدا و سرفه، درمان حبس البول، در مورد آب آوردن بافت ها، مفید برای دفع سنگ کلیه و تسکین قولنج، درمان کهیر، ملین، مقوی هاضمه و پیشاب آور، موثر در درمان گرفتگی صدا، زکام، سرفه، برونشیت و تمامی اختلالات حاد دستگاه تنفسی، پایین آوردن فشار خون، درمان تمامی عفونت ها مفید، درمان اسهال مزمن و نفخ شکم، مفید برای ذات الریه، دفع رسوبات ادراری.
مضرات:
- زیاد خوردن تره در شب باعث پریشان خوابی می شود.
افرادی که طبع سودایی دارند که کمتر مصرف کنند.
تره گیاهی است دو یا چند ساله، پایا و پیاز دار، برگ های آن دراز و باریک می باشد و اغلب منتهی به پیاز کوچکی در داخل خاک می شود. گل های آن به شکل یک گلوله مدور در انتهای ساقه ی گل دهنده می رویند، رنگ گل ها سفید مایل به سبز است و از آن دانه های سیاه و ناصاف تره به دست می آید. تره به طور کلی دو نوع است؛ نوع کوتاه و نازک تابستانه و دیگری تره فرنگی که نوع زمستانه است و خیلی بلند است و تا یک متر می روید و برگ های پهن و قوی دارد. تره به نام های دیگر کندنا، کیلافه، گوار، توبیان، تره ی سبزی، کوار، کرات رومی شناخته می شود.
برگ تره
طبیعت آن خیلی گرم و خشک است و دارای ویتامین آ، ب1 و ب2، ث، آهن، تیامین و نیاسین، کلسیم، فسفر، سدیم، پتاسیم است.
خواص درمانی تره :
محرک، ادرار آور و قاعده آور است و گرفتگی های کبدی را بازمی کند، قصب الریه را پاک می کند، خونریزی ها به خصوص خون بواسیر را قطع می کند، کمر را تقویت و نیروی جنسی را زیاد می کند، دستگاه گوارش را تقویت و روماتیسم را درمان می کند، سبب ریزش اشک چشم می شود.
اگر میل دارید که استفراغ کنید، آب آن را بگیرید و با عسل مخلوط کنید و بنوشید. آن را با جو دو سر بپزید و بخورید. به مزاج لینت می دهد، روده ها را ضد عفونی می کند، هاضمه را تقویت می کند، برای درمان آسم یا تنگی نفس مفید است.
شب ها، تازه ی آن را بکوبید و در رحم بگذارید. آن را تمیز می کند، ترشحات آن را برطرف می سازد و از سقط شدن جنین جلوگیری می کند. تازه آن را کوبیده و با نمک ضماد کنید. زخم های بد و عفونی را درمان می کند. تازه آن را هر روز خرد کنید و با آن کوکو بپزید و بخورید. بواسیر بادی را درمان می کند.
آب تازه آن را بگیرید، بعد کندر ساییده را با آن مخلوط کنید و در بینی بچکانید و تفاله ی تره را با کمی سرکه بر پیشانی ضماد کنید. خونریزی بینی را قطع می کند. کوبیده ی برگ تازه آن را با زرد چوبه ساییده مخلوط کنید و شیاف بسازید و استعمال کنید. اسهال را بند می آورد.
خرد شده ی برگ های تازه آن را در سرکه بریزید و نمک اضافه کنید و بپزید، سپس مدتی در آب آن بنشینید. ورم رحم را درمان می کند. تازه ی آن را بکوبید و با سماق ساییده مخلوط کنید. اگزما، مخملک و زگیل را درمان می کند.
دیگر خواص تره :
خوردن تره بعد از غذا مانع از ترش شدن آن شده و از ترشی معده جلوگیری می کند. ملین و برطرف کننده قولنج است. اگر با عسل خورده شود، برای رفع، کلیه عوارض مربوط به سردی غذا موثر می باشد و پخته آن با عسل برای رفع درد سینه مفید است.
سوخت و ساز بدن را تامین می کند و همچنین موجب زیاد شدن شیر مادران شیرده می شود. برای مبتلایان به سو هاضمه، درد مفاصل، نقرس، تصلب شرایین، چربی خون، سنگ کلیه توصیه می شود.
تذکر :
دیر هضم و نفاخ است، خون را می سوزاند، بینایی چشم را کاهش می دهد، لثه را خراب می کند، برای گرم مزاجان مضر است. مصلح آن گشنیز و کاسنی است.
افرادی که به ناراحتی های ورم کیسه صفرا، ضعف بینایی، نفخ، سردرد، پریشان خوابی، ضعف حافظه، ورم کلیه و ناراحتی های معده دچار می باشند، با احتیاط مصرف نمایند.
خواص درمانی تخم تره :
هر روز آن را بو بدهید و بخورید. دل پیچه و اسهال که همراه با پیچش شکم است و همچنین اسهال های طولانی و مزمن را متوقف می کند.
دو مثقال از آن را با دو مثقال تخم مورد مخلوط کرده بخورید. برای امراض سرد نافع است، اشتها را زیاد می کند، کلیه، مثانه و کمر را تقویت می نماید، خون ریزی از هر عضوی را قطع می کند، باز کننده ی گرفتگی های بلغمی مجاری کبد می باشد.
آن را بجوشانید و بخور آن را هر روز به مقعد بدهید و پنج روز هم تخم تره بیابانی را بخورید. بواسیر را درمان می کند.
منبع مقاله :
صانعی، صمصام؛ (۱۳۹۵)، طبّ الصمصام -آشنایی با بیش از ۴۰۰ نوع از گیاهان دارویی- (جلد دوم)، تهران: انتشارات حافظ نوین، چاپ اول.