شناخت بیشتر خواص دارویی اسفناج کوهی
گیاهی است علفی و یک ساله با ساقهای ایستاده و منشعب به ارتفاع حدود ۱۰۰ سانتیمتر گاهی موارد بیشتر، برگهای آن منفرد، سبز مایل به کبود، پهن، ناصاف، موجدار و مثلثی شکل و گلهایش گل آذین به صورت خوشهای و رنگ آنها سبز مایل به زرد میباشد.
نام علمی:
Atriplex hortensis L.، نام فرانسه Atriplex و نام انگلیسی آن Garden orch میباشد. نامهای دیگر آن به فارسی، عربی و در کتب طب سنتی، اسفناج کوهی، سلمه، اسفناج رومی، سرمه، سرمک، قطف و سرمق نامیده شده است.
تیره گیاه:
اسفناج Chenopodiaceae
نوع گیاه:
بوته
مشخصات ظاهری:
گیاهی است علفی و یک ساله با ساقهای ایستاده و منشعب به ارتفاع حدود ۱۰۰ سانتیمتر گاهی موارد بیشتر، برگهای آن منفرد، سبز مایل به کبود، پهن، ناصاف، موجدار و مثلثی شکل و گلهایش گل آذین به صورت خوشهای و رنگ آنها سبز مایل به زرد میباشد. در ضمن میوه آن نیز کفهای شکل است.
طبیعت:
طبق نظر حکمای طب سنتی طبیعت آن سرد و تر است.
رویش جغرافیایی:
در اغلب کشورها خصوصاً کشورهای اروپایی، آسیایی و قسمتی از نواحی روسیه انتشار دارد. در ایران نیز بیشتر در استانهای خراسان رضوی، آذربایجان شرقی و غربی، اصفهان و فارس یافت میشود.
ترکیبات شیمیایی و مواد موجود در آن:
ساپونین، بتانین، خاکستر، املاح معدنی و تانیک اسید در آن مشخص شده است.
بخش مورد استفاده:
برگ
نحوه مصرف:
معمولاً برگ را به صورت پخته شده استفاده میکنند.
خواص درمانی:
سریع الهضم و خونساز، رفع کننده التهاب کبدی و صفرابر، کاهنده تبهای گرم و ضد عطش، خرد کننده سنگ کلیه و مثانه و برطرف کننده حالت قطره قطره ادرار کردن، نرم کننده سینه و افزاینده نیروی جنسی، برطرف کننده ناراحتیهای ناشی از کمبود ویتامین A و مسهل و قیآور میباشد. اسفناج کوهی باید تازه پخته شده و مصرف شود چنانچه بماند فاسد و سمّی میشود.
تذکر:
استفاده از اسفناج کوهی برای اشخاص سرد مزاج مضر و نفاخ است.
منبع مقاله :
صانعی، صمصام؛ (۱۳۹۵)، طبّ الصمصام -آشنایی با بیش از ۴۰۰ نوع از گیاهان دارویی- (جلد دوم)، تهران: انتشارات حافظ نوین، چاپ اول.