جدوا برای چی خوبه ؟!
معرفی جدوا | خواص جدوا | قسمت های مورد استفاده جدوا | موارد مصرف جدوا | خواص سمی جدوا | خواص جدوا برای سرفه | خواص جدوا برای فشار خون | خواص جدوا برای پوست | خواص جدوا برای اسهال
موارد مصرف و خواص جدوا
نام علمی (خانواده):
Barringtonia recemosa (L.) K. Spreng (Lecythidaceae)
نام انگلیسی:
Putat kampong, Samund rapandu
نام فارسی:
جدوا
خصوصیات:
این گیاه درختی کوچک با برگهای بزرگ و ساده به طول ۲۰ سانتیمتر است. گلها بزرگ با پرچمهای متعدد صورتی رنگ هستند. برگها و پوست درخت برای گازگرفتگی موش صحرایی و مار، مسمومیت با موش صحرایی و کورک و میوه گیاه برای سرفه، آسم و اسهال به کار میرود، از مغز هسته مخلوط با شیر در درمان بیماریهای صفراوی و یرقان و دانه گیاه به عنوان حشرهکش و ماده مقوی استفاده شده است. میوه بیضی، سبز و به طول ۹ سانتیمتر میباشد که در هنگام رسیدن، رنگ آن قرمز میشود.
منشأ:
بومی افریقا، مناطق معتدل و گرم آسیا، استرالیا و اقیانوس آرام.
ترکیبات شیمیایی:
Nasimalun A, B، بارینگتونین، R1- باریژنول، R2- باریژنول، بارینگتوژنول، بارینگتوژنیک اسید و مواد دیگر.
کاربرد در طب سنتی:
از این گیاه به طور وسیعی به شکل جوشانده در طب سنتی سریلانکا استفاده میشود. برگها و پوست درخت برای گازگرفتگی موش صحرایی و مار، مسمومیت با موش صحرایی و کورک و میوه گیاه برای سرفه، آسم و اسهال به کار میرود، از مغز هسته مخلوط با شیر در درمان بیماریهای صفراوی و یرقان و دانه گیاه به عنوان حشرهکش و ماده مقوی استفاده شده است. دانه همراه با اجزای دیگر آن برای درمان خارش، بواسیر و تب تیفوئیدی به کار میرود در صورتی که پوست ساقه برای زخم معده نیز مصرف میشود. ریشهی گیاه به عنوان ماده سرد کننده و داروی رد کننده مانع عمل میکند.
آثار دارویی:
ضد درد، ضد باکتری، مهار گلوکوزیداز و آمیلاز، ضد سرطان، و سمیت سلولی.
مسمومیتزایی:
عصارههای آبی (۵۰۰، ۷۵۰، ۱۰۰۰ و یا ۱۵۰۰ mg/kg) پوست ساقه این گیاه در موشهای صحرایی نر اثر ناخواسته یا سمیتی نداشت یا تغییری در باروری، طول بارداری، نمو دوران نوزادی و حول زایمان ایجاد نکرد و به نظر تراتوژن نبود. عصاره دانه این گیاه با تجویز روزانه، داخل صفاقی به مدت دو هفته تا دوز ۱۲ mg/kg فاقد سمیت حاد و کوتاه مدت در موش بود. موشهای درمان شده با این گیاه فقط با دوز ۲۴ mg/kg نشانههای واضح سمیت را نشان داد. LD50 این گیاه در موش نر با تک دوز و به صورت داخل صفاقی ۳۶ mg/kg بود.
منبع مقاله :
لینگ، کوهویی – تانگ کیان، چوا – چای هون، تان؛ (۱۳۹۲)، راهنمای گیاهان دارویی: مصور و با رویکرد علمی و دارویی، مترجمان: حسین حسینزاده – محسن ایمن شهیدی، رامین رضایی، مشهد: بنیاد پژوهشهای آستان قدس رضوی، چاپ اول.