آشنایی با موارد مصرف گاباپنتین (نوروپنتین)

0 4,798

شواهدی با کیفیت متوسط وجود دارد که نشان می‌دهد گاباپنتین (gabapentin) خوراکی در دوزهای 1200 میلی‌گرم در روز یا بیشتر تاثیر مهمی بر درد در برخی از افراد مبتلا به درد نوروپاتیک متوسط یا شدید پس از زونا یا ناشی از دیابت دارد.

گاباپنتین یکی از داروهای ضدتشنج به شمار می رود که در درمان بسیاری از بیماری های دیگر مانند درد ناشی از اختلالات عصبی و … کاربرد دارد. این دارو نیز مانند سایر داروها دارای عوارض جانبی می باشد.

گاباپنتین یکی از داروهای درمانی اولیه بیماری صرع می باشد که امروزه همراه با دیگر داروها, برای جلوگیری و کنترل تشنج به کار می رود. این دارو که عمدتا به شکل قرص یافت می شود برای کاهش درد و به خصوص کاهش کمر درد و دردهای با منشا عصبی نیز استفاده می شود. در این مطلب با اطلاعات دارویی گاباپنتین و موارد مصرف آن به همراه عوارض جانبی آن آشنا می شویم.

اطلاعات دارویی و موارد مصرف گاباپنتین

عوارض جانبی گاباپنتین

گاباپنتین یک داروی ضد صرع می باشد که ضد تشنج نیز نامیده می شود. این دارو اعصاب و مواد شیمیایی بدن را که سبب تشنج و درد می شوند, تحت تاثیر قرار می دهد. علاوه بر کاربرد تسکین درد ناشی از اعصاب و مدیریت تشنج, گاباپنتین کاربردهای دیگری در درمان بیماری های ناشی از اختلالات عصبی مانند عصب دیابتی, عصب محیطی, کاهش درد عصبی سه قلو و سندروم پاهای بی قرار دارد.

در بزرگسالال از این دارو جهت درمان درد عصبی ناشی از ویروس تبخال استفاده می شود. این دارو با نام تجاری نوروپنتین برای درمان تشنج برای بزرگسالان و کودکان حداقل ۳ ساله استفاده می شود. قبل از مصرف این دارو, افراد باید تمام شرایط سلامتی و داروهای مصرفی و آلرژی به داروها را به متخصص خود اطلاع دهند. همچنین از آن جایی که این دارو وارد شیر مادر می شود, مصرف این دارو برای زنان شیرده محدودیت دارد.

قرص نوروپنتین

گاباپنتین از راه کلیه دفع می شود, از این رو ممکن است برای افرادی که دچار ناراحتی های کلیوی می باشند متاسب نباشد. نکته جالب در مورد این دارو این است که بیشترین مقدار این دارو از طریق ادرار و مدفوع و به صورت تغییر نیافته دفع می شود. از گاباپنتین اخیرا جهت پیشگیری از سردردهای میگرنی نیز استفاده می شود. همچنین توجه به این نکته که داروهای ضد تشنج را نباید به طور ناگهانی قطع کرد بسیار اهمیت دارد. چرا که قطع ناگهانی این دارو ها و داروی گاباپنتین ممکن است سبب افزایش احتمال بروز تشنج در افراد شود.

عوارض جانبی گاباپنتین

خواب آلودگی, سرگیجه, از دست دادن تعادل, خستگی, تاری دید یا دو بینی, حرکات غیر طبیعی چشم و لرزش ممکن است در نتیجه ی مصرف گاباپنتین رخ دهد. در صورتی که هر یک از علائم و نشانه ها به مدت طولانی در فرد باقی بمانند و یا تشدید شوند, باید به پزشک گزارش داده شود. بیمارانی که این دارو برای درمان بیماری آن ها تجویز شده است, باید به این نکته توجه داشته باشند که بسیاری از افرادی که نیاز به این دارو داشته اند, عوارض جانبی خطرناکی پس از مصرف این دارو, در آن ها دیده نشده است.

گاباپنتین

عوارض جانبی نادر ولی خطرناک گاباپنتین

برخی از عوارض جانبی نادر ولی جدی و خطرناک گاباپنتین عبارت است از: تورم دست, موچ پا, پاها و نشانه های عفونت مانند تب و سرفه و گلو درد دائمی. در صورتی که فرد هر یک از این علائم و نشانه ها را در خود مشاهده نمود, باید سریعا به متخصص مراجعه کند. علاوه بر موارد بیان شده, تب غیر طبیعی, تورم غدد, زردی پوست و چشم, خستگی غیر طبیعی, تیره شدن ادرار, تغییر در مقدار ادرار و درد قفسه سینه از جمله عوارض جانبی نادر گاباپنتین می باشند که در صورت مشاهده هر یک از آن ها نیز باید فورا به پزشک مراجعه شود.

تعداد کمی از افرادی که داروهای ضد تشنج برای درمان هر نوع بیماری اعم از تشنج, اختلال دو قطبی و درد مصرف می کنند, ممکن است عوارضی مانند افسردگی, افکار و تلاش برای خودکشی و دیگر مشکلات ذهنی و خلق و خوی ایی را تجربه کنند. به همین دلیل به افراد مصرف کننده این دارو توصیه می شود در صورت مشاهده ی هر گونه تغییرات ناگهانی در خلق و خو و افکارتان از جمله نشانه هایی از افسردگی و افکاری از قبیل خودکشی و آسیب رساندن به خود سریعا به پزشک خود مراجعه و گزارش دهید.

از دیگر عوارض جانبی و نادر این دارو می توان به واکنش های آلرژی به آن اشاره کرد. برخی از واکنش های آلرژیک به این دارو عبارت است از: جوش، خارش، تورم به خصوص در صورت، زبان، گلو، سرگیجه شدید و مشکلات تنفسی. در صورت مشاهده ی این علائم نیز باید به پزشک اطلاع داده شود.

با توجه به مطالب بیان شده در مورد گاباپنتین, مصرف این دارو باید تحت نظر پزشک صورت گیرد چرا که پزشک منفعت استفاده از این دارو را نسبت به عوارض آن بهتر می داند. به علاوه از قطع خودسرانه این دارو باید جدا پرهیز شود.   منبع: آرگــامــگ

 

*** قبل از مصرف هر دارویی با پزشک خود مشورت کنید.

نظر بدهید

توجه داشته باشید که آدرس ایمیل نمایش داده نمی شود.

توجه داشته باشید پس از تایید نمایش داده می شود