مهمترین عوامل خونریزی بینی و درمان آنها
این مشکل بیشتر در میان افراد مسن ، به ویژه زنان مسن ، بیشتر دیده می شود ، جایی که یائسگی باعث کوچک شدن و خشک شدن بافت های بدن ، از جمله مخاط بینی می شود.
خون دماغ یکی از قابل توجه ترین واکنش های بدن در برخی شرایط است که می تواند ترسناک باشد. خوشبختانه در بیشتر موارد خونریزی بینی جدی نیست و به راحتی قابل درمان است. دلایل زیادی برای خون دماغ شدن وجود دارد. خون دماغ به دو دسته تقسیم می شود: خونریزی بینی ناشی از جلوی بینی و خون دماغ ناشی از بیماری در پشت بینی. در این مقاله به بررسی علل خون دماغ در شرایط مختلف خواهیم پرداخت.
مهمترین عوامل و دلایل خون دماغ شدن
نود درصد خونریزی بینی ناشی از اختلال در جلوی بینی است. در این حالت خون بیشتری از رگ های خونی جلوی بینی می آید. کنترل و متوقف شدن این نوع خون دماغ معمولاً آسان است. خون دماغ ناشی از اختلال در پشت بینی کمتر از خون دماغ ناشی از اختلال در جلوی بینی است. این نوع خون دماغ بیشتر در افراد مسن دیده می شود. در این نوع خونریزی بینی ، خون معمولاً از شریان پشت بینی می آید. این نوع خون دماغ پیچیده تر است و اغلب به بستری شدن در بیمارستان نیاز دارد.
خون دماغ اغلب در زمستان و در روزهای سرد و خشک اتفاق می افتد و افراد در هر سنی می توانند دچار خون دماغ شوند. با این حال ، این بیماری بیشتر در کودکان 2 تا 10 ساله و بزرگسالان 50 تا 80 ساله دیده می شود. شایعترین علت خونریزی بینی زخم و کبودی در داخل یا خارج بینی است که خونریزی را تحریک می کند. همچنین برخی شرایط در بیماری هایی مانند لخته شدن خون می تواند در خون دماغ شدن نقش داشته باشد. این شرایط معمولاً به دلیل داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین (کومادین) یا آسپرین ایجاد می شود.
سایر دلایل خونریزی بینی شامل بیماری کبدی است. رگهای خونی غیرطبیعی یا سرطان در بینی دلایل نادر خونریزی بینی است. همچنین ، فشار خون بالا می تواند به خونریزی بینی کمک کند ، اما هرگز نمی تواند تنها دلیل خون دماغ باشد.
علت خونریزی ناگهانی بینی
بعضی از افراد دچار خون دماغ ناگهانی و گاه به گاه می شوند. در بیشتر موارد ، خونریزی ناگهانی بینی جدی یا خطرناک نیست. یکی از دلایل خونریزی ناگهانی بینی ، افزایش ناگهانی فشار خون است که اغلب با سردردهای شدید ، تنگی نفس و اضطراب همراه است. اگرچه این مشکل نادر است ، اما با افزایش فشار خون ، جریان خون در عروق افزایش می یابد و از آنجا که رگ های خونی در بینی نازک و ضعیف هستند ، خونریزی بینی می تواند رخ دهد. این خون دماغ ها به طور کلی خطرناک نیستند و با مراقبت و کنترل فشار خون می توان از بروز آنها جلوگیری کرد.
علت خونریزی مکرر از بینی
خونریزی مکرر بینی معمولاً به دلیل اختلال در جلوی بینی ایجاد می شود. به طور کلی ، اگر خونریزی بینی بیش از چهار بار در هفته رخ دهد ، تحقیقات بیشتری لازم است. برخی از دلایل خونریزی مکرر بینی به شرح زیر است.
- مشکلات ساختاری در بینی که می تواند مادرزادی باشد یا ناشی از ضربه باشد.
- رطوبت کم بینی
- بیماری های خفیف مانند سرماخوردگی یا آلرژی.
- آسیب جزئی در بینی
- برخی از داروها شامل آسپیرین ، وارفارین (مانند کومادین) ، انوکساپارین ، کلوپیدوگرل (پلاویکس) یا داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی هستند. همچنین داروهای آنتی هیستامین ، ضد تشنج و اسپری های بینی که باعث خشک شدن بافت های بینی و سینوس ها می شوند.
شکستگی رگهای خونی که بسیار نزدیک به پوشش داخلی بینی هستند. - رشد غیرطبیعی (پولیپ یا تومور) در بینی یا سینوس ها
- مشکلات جسمی که لخته شدن خون را تحت تأثیر قرار می دهد.
- رگهای خونی غیرطبیعی در بینی.
خون دماغ در هنگام خواب
به طور کلی ، علل خون دماغ در شرایط مختلف مشابه است. اما شایعترین علت خونریزی بینی در هنگام خواب هوای خشک اتاق خواب است. دلایل دیگر مانند سرماخوردگی و عفونت های سینوسی نیز می تواند باعث خونریزی بینی در هنگام خواب شود.
خونریزی بینی در دوران بارداری
یکی از رایج ترین مشکلاتی که می تواند در دوران بارداری رخ دهد ، خون دماغ است. در حقیقت ، بارداری باعث گشاد شدن رگ های خونی در بینی و افزایش جریان خون می شود و فشار بیشتری به این عروق ظریف وارد می شود که در نهایت پاره می شود. اگرچه این رویداد ناخوشایند و ناراحت کننده است ، اما خونریزی های گاه به گاه بینی خطرناک نیست.
خونریزی بینی خطر خونریزی در دوران بارداری با سرماخوردگی ، عفونت های سینوسی یا آلرژی یا به دلایل مختلفی که غشای داخل بینی خشک می شوند را افزایش می دهد. زخم ها و سایر شرایط جسمی خاص مانند فشار خون یا لخته شدن خون از دیگر دلایل خونریزی بینی در دوران بارداری است.
در صورت شروع خون دماغ ، به زنان باردار توصیه می شود که به حالت نشسته ، سر خود را بالا نگه دارند و سوراخ های بینی خود را برای مدت پنج تا ده دقیقه فشار دهند. سپس با استفاده از انگشت اشاره پایین صاف بینی خود را به آرامی بگیرید و انگشتان خود را روی بینی به سمت صورت فشار دهید. استفاده از یخ روی بینی همچنین می تواند باعث جلوگیری از خونریزی بینی در دوران بارداری شود. چرا یخ باعث انقباض رگ های خونی می شود؟ در این حالت ، اگر خون دماغ بیش از ده دقیقه ادامه پیدا کند ، توصیه می شود ده دقیقه دیگر یخ و فشار به بینی وارد کنید. اما اگر خونریزی بیش از 20 دقیقه ادامه داشت ، باید سریعاً به پزشک مراجعه کنید.
- روش های زیادی برای جلوگیری از خون دماغ شدن در دوران بارداری وجود دارد. برخی از آنها به شرح زیر است.
- نوشیدن مایعات بیشتر می تواند از خشکی و کم آبی جلوگیری کرده و غشاهای مخاطی داخل بینی را مرطوب نگه دارد.
- به آرامی از طریق بینی خونی استنشاق کنید. تنفس عمیق و شدید از طریق بینی می تواند منجر به خون دماغ شدن در دوران بارداری شود.
- هنگام عطسه سعی کنید دهان خود را باز نگه دارید.
- از مواد ضد احتقان و اسپری های بینی زیاد استفاده نکنید. این داروها می توانند قسمت داخلی بینی را خشک کرده و تحریک کنند.
خون دماغ در کودکان
یکی از نگرانی های والدین ، خون دماغ شدن کودک است. خون دماغ در کودکان ، مانند بزرگسالان ، اغلب به دلیل اختلال در جلوی بینی ایجاد می شود. بنابراین ، این مشکل معمولاً جای نگرانی ندارد ، بی خطر است و به راحتی در خانه حل می شود. خون دماغ به طور کلی در کودکان 2 تا 10 ساله رخ می دهد. خون دماغ در نوزادان غیرطبیعی است و بنابراین نیاز به تحقیقات بیشتری دارد. اگرچه بیشتر خونریزی بینی در کودکان به صورت خودجوش و به ندرت اتفاق می افتد ، اما در بعضی موارد خونریزی بینی به طور مکرر در کودکان رخ می دهد. شایعترین علت خونریزی بینی در کودکان ، آسیب دیدگی کوچک در بینی است.
ضربه مستقیم به بینی ، عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی ، اجسام خارجی در بینی ، آلرژی ، قرار گرفتن در معرض هوای گرم و خشک و داروهای بینی (به عنوان مثال کورتیکواستروئیدها) از دیگر دلایل خونریزی بینی در کودکان است.