خشکی چشم چه نشانه هایی دارد و روش های درمان آن چیست؟

0 3,812

امروزه بیماری خشکی چشم بسیار شایع شده است و تمامی گروه های سنی به دلیل داشتن فعالیت های چشمی زیاد به آن مبتلا می شوند. اگر این بیماری درمان نشود شخص دچار مشکل در انجام فعالیت های روزمره خود می شود. در ادامه این مطلب به علائم خشکی چشم ها و راه های درمان آن می پردازیم.

خشکی چشم بیماری بسیار شایعی است که در آن غدد اشکی چشم و سلول های آن مختل می شوند. چشم ها برای سهولت در حرکت، دید بهتر و داشتن رطوبت به سیستم اشکی نیازمندند. امکان بروز بیماری خشکی چشم در تمام گروه های سنی وجود دارد اما در افراد مسن شیوع بیشتری دارد. در ادامه به علائم خشکی چشم و روش های درمانی آن خواهیم پرداخت.

بیماری خشکی چشم چیست؟

همان طور که گفتیم در بیماری خشکی چشم که به آن بیماری سطح چشم هم گفته می شود، غدد اشکی دچار اختلال می شوند. این اختلال به سطوح مختلف چشم آسیب رسانده و بر کیفیت زندگی شخص هم اثر می گذارد. شخص دچار عوارض جدی مثل آسیب رسیدن به بینایی و تضعیف در دید، سوزش، خارش و درد چشم ها می شود. اما اگر لایه نازکی از اشک سطح چشم ها را بپوشاند عوارض و علائم خشکی چشم ها تسکین می یابند.

نشانه ها و علائم خشکی چشم ها

معمولا افراد بالای ۴۰ سال به این بیماری دچار می گردند. البته گروه های سنی دیگری (معمولا بین ۲۵ تا ۳۰ سال) نیز به این بیماری مبتلا می شوند. شیوع این بیماری در زنان بعد از دوران یائسگی بیشتر از مردان می باشد.

نشانه ها و علائم خشکی چشم

علائم خشکی چشم در فرد مبتلا عبارتند از حس کردن وجود شن در چشم،خارش، التهاب، ورم و سوزش در چشم، تار شدن دید که با پلک زدن برطرف می شود، قرمز شدن چشم، حساسیت پیدا کردن چشم به عوامل محیطی مثل نور، ریزش اشک از چشم ها و عدم تحمل لنزهای تماسی می شود.

علت ابتلا به بیماری خشکی چشم

علت ابتلا به این بیماری

سندروم خشکی چشم به دلیل بروز اختلال در سیستم اشکی و در نتیجه کاهش یافتن تولید اشک در چشم بروز می کند.وقتی که چشم با کمبود اشک (تبخیر بیش از حد اشک و یا کاهش تولید آن) مواجه گردد، خشک می شود. دمای محیط و آب و هوا نیز در ابتلا به این بیماری نقش به سزایی دارند.

 

عوامل موثر در بروز این بیماری

علل زیر در کاهش یافتن تولید اشک در چشم ها و بروز علائم خشکی چشم ها موثر هستند.

عوامل کاهش تولید اشک و خشکی چشم

  • افزایش یافتن سن
  • ایجاد تغییر در هورمون ها به خصوص در دوران یائسگی
  • انواع بیماری خود ایمنی مثل لوپوس، سندروم شوگرن، آرتریت روماتوئید و…
  • مصرف بعضی از داروها مثل قرص های ضد افسردگی، آنتی هیستامین، قرص های ضد بارداری
  • پلک نزدن در مبتلایان به فلج عضلات صورت و چشم زیرا سرعت تبخیر رطوبت و اشک در چشم ها افزایش پیدا می کند.
  • تلویزیون، سیستم های کامپیوتری، مطالعه کردن و به طور کلی تمام فعالیت هایی که نیاز به دقت چشمی دارند، سرعت و تعداد پلک زدن را کم می کنند.
  • اختلال در لایه چربی چشم (بروز اختلال در غدد چربی چشم ها) که از آن حفاظت می کند به تبخیر شدن سریع رطوبت و اشک در چشم منجر می شود.
  • بیماری های دیگری مثل روماتیسم، التهابات پلک و تیروئید چشم نیز در ایجاد این بیماری نقش دارند.
  • انواع آلرژی ها، دود سیگار، نور خورشید، دمای محیط، آب و هوا و رطوبت محیط نیز از عوامل محرک دیگر در خشکی چشم ها و علائم آن هستند.

درمان خشکی چشم

تا به کنون درمان قطعی برای این بیماری پیدا نشده است. اما با روش های زیر می توان علائم خشکی چشم که معمولا هر دوچشم به آن مبتلا می شوند را کاهش داد. در ادامه با چند روش درمانی موثر آشنا می شوید اما این روش های درمانی باید با نظر پزشک متخصص صورت گیرند.

قطره اشک مصنوعی

اولین روش درمانی برای کاهش علائم خشکی چشم ها استفاده از قطره اشک مصنوعی است که این نوع قطره ها نیز انواع مختلفی دارند و بسته به نوع بیماری چشمی توسط پزشک تجویز می شوند. اگر دچار خشکی چشم هستید اما هنوز علائم و عوارضی ندارید بهتر است برای روان شدن چشم ها از این نوع قطره ها استفاده کنید. اگر خشک شدن چشم ها در هنگام خواب به علت بسته نشدن کامل پلک ها رخ می دهد بهتر است از روغن چشمی برای روان کردن حرکت چشم ها استفاده کرد.

راه های درمان خشکی چشم ها

قطره چشمی Restasis

این نوع قطره چشمی نیز برای درمان سندروم خشکی چشم تجویز می شود. مصرف این قطره ها در طولانی مدت علاوه بر رفع خشکی چشم ها، تولید اشک در چشم ها را هم افزایش می دهند. این نوع قطره چشمی نیز باید با تجویز پزشک متخصص استفاده گردد.

درمان های دیگر

مصرف استروئید موضعی نیز به درمان علائم خشکی چشم ها کمک می کند که البته این دارو بدون تجویز پزشک نباید مصرف گردد.

جراحی

در این عمل جراحی سرپایی، مجاری اشک که با بینی مرتبط هستند، بسته می شوند بدین ترتیب اشک بیشتری به چشم ها می رسد. شخص بعد از این عمل جراحی محدودیتی در انجام فعالیت های خود ندارد.

نکات پایانی

رعایت نکات زیر نیز در بهبود خشکی چشم ها موثر هستند.

  • مالیدن چشم ها باعث بیشتر تحریک شدن آن ها شده و علائم خشکی چشم را هم تشدید می کند.

سندروم و بیماری خشکی چشم چیست

  • نوشیدن کافی مایعات در طول روز منجر به مرطوب ماندن بافت های بدن حتی سطح چشم ها می شود.
  • در صورتی که کار چشمی برای مدت طولانی انجام می دهید به طور ارادی پلک بزنید.
  • از قرار گرفتن در معرض دود سیگار، گرد و غبار، هوای طوفانی و محیط های خشک بپرهیزید.
  • از عینک آفتابی استفاده کنید.

 

منبع: آرگــامــگ

 

شاید این موارد نیز مورد علاقه شما باشد
نظر بدهید

توجه داشته باشید که آدرس ایمیل نمایش داده نمی شود.

توجه داشته باشید پس از تایید نمایش داده می شود