تشخیص بیماری مننژیت و راه های درمان آن

0 3,914

همانطور که ذکر شد مننژیت یک بیماری ویروسی است که بعد از چند هفته رو بهبودی می رود مگر در موارد خیلی نادر که نیاز به درمان فوری این بیماری با آنتی بیوتیک می باشد تا جان بیمار را به خطر نیندازد. برای آشنایی با علائم مننژیت در ادامه این مطلب همراهمان باشید.

علائم مننژیت چیست؟

علائم مننژیت ویروسی زودتر از مننژیت باکتریایی خود را بروز می دهد و چون نشانه های اولیه بسیار شبیه به علائم آنفولانزا می باشد شاید در وهله اول کسی آن را جدی نگیرد. از علائم مننژیت می توان به سفت شد گردن، تب بالا ناگهانی، تشنج، گیجی، تهوع، استفراغ، مشکلات خواب، بی اشتهایی و در برخی موارد به بثورات پوستی اشاره کرد.

اگر عفونت وارد جریان خون بشود این نشانه ها نیز بروز می کنند: بثورات پوستی، اسپاسم معده، لرز، رنگ پوست غیر طبیعی، تنفس های سریع و دردهای مفصلی یا عضلانی.

روش های پیشگیری از ابتلا به مننژیت

در نظر داشته باشید که بسته به سن شخص علائم مننژیت متفاوت است و به طور مثال در نوزادان تازه متولد شده و اطفال بیشتر سردرد و سفت شدن گردن، تب بالا، تغذیه ضعیف، گریه ثابت، تحریک پذیری بیش از حد، تنبلی، سفتی در بدن، برآمدگی بالای سر کودک، تفس سریع، خواب آلودگی و پوست لکه دار و رنگ پریده خود را نشان می دهد. همین نشانه ها را در نوجوانان و بزرگسالان عبارتند از گیجی، خواب آلودگی، تهوع، استفراغ، تب بالا، سردرد شدید، حساسیت به نو، بثورات متمایز و تشنج.

نشانه های وجود مننژیت

عوارض مننژیت:

بیماری مننژیت باکتریایی ممکن است عوارض متفاوتی همچون: اختلال بینایی، کاهش شنوایی، عدم یادگیری و تشنج داشته باشد. علاوه بر این ممکن است که بر روی قلب و کلیه و غده های آدرنال نیز تاثیر بگذارد. در درمان مننژیت باکتریایی به درمان های اضافه نیز نیاز است. مثلا پزشک برای مقابله با تشنج به شما داروهای ضد تشنج به و یا کودکان در تنفس های سریع نیاز به دستگاه اکسیژن داشته باشند.

مننژیت در کودکان

تشخیص مننژیت ویروسی و باکتریایی:

در ظاهر تفاوتی بین این دو وجود ندارد و پزشک برای تشخیص نیازمند انجام یک سری اعمال مانند تست شیشه ای می باشد. (شیشه ای را مقابل پوست خود قرار دهید و مقداری فشار دهید تا ببینید که آیا بثورات محو می شوند یا نه. اگر محو نشدند امکان وجود سپتی سمی مننژیت است.) همچنین پزشک با انجام یک آزمایش خون به تشخیص نوع باکتری عامل عفونت می پردازد. عوامل دیگری مانند سی تی اسکن از قفسه سینه، سر یا سینوسها با اشعه ایکس، برای تعیین اندازه التهاب و تورم درخواست نماید. و یا از مایع مغزی نخاعی در این مورد بهره بگیرد.

راه های تشخیص مننژیت

درمان مننژیت:

درمان مننژیت به نوع آن وابسته است و در موارد مختلف به شیوه های مختلف اقدام می کنند که به شرح زیر است:

  • مننژیت باکتریایی: برای درمان نیاز به یک آنتی بیوتیک وریدی و داروهای کورتیزونی برای کاهش خطر عوارض آن می باشد.
  • مننژیت ویروسی: در این مننژیت نیازی به درمان نیست زیرا داروها بی تاثیر هستند و خود بیماری بعد از سپری شدن چند هفته بهبود می یابند.
  • اگر نوع مننژیت مشخص نباشد استفاده از داروهای کورتیزونی یک راه درمان مناسب است.راه های درمان مننژیت

درمان مننژیت در کودکان نیز به شیوه های زیر رخ می دهد:

  • مننژیت ویروسی: به درمان خاصی نیاز ندارد زیرا سیستم ایمنی خود بدن نوزاد با آن مقابله می کند و فقط برای درمان درد و تب می توان بسته به نظر پزشک دارو استفاده کرد.
  • مننژیت باکتریایی: کودک نیاز به مصرف آنتی بیوتیک دارد و احتمالا تا دو هفته در بیمارستان بستری می شود و اگر به موقع تشخیص داده شود، درمان تا ۸۵ درصد موثر واقع می گردد.انواع مننژیت

راه و روش جلوگیری از ابتلا به مننژیت:

اولین راه در این مورد ایمن سازی است که در عدم ابتلا به مننژیت بسیار کمک می کند. از جمله این موارد می توان به واکسن سرخک، HIB، فلج اطفال، اوریون، پنوموکوک، مننگوکوک اشاره کرد. این نکته مهم است که واکسیناسیون کودک خود را در ۱۱ سالگی یک بار برای مقابله با مننژیت انجام دهید و در دو نوبت در ۱۶ سالگی آن را تکرار کنید.

مننژیت چیست؟

در نظر داشته باشید رعایت بهداشت در پیشگیری از ابتلا به این بیماری بسیار اهمیت دارد. زیرا این ویروس ها و باکتری ها همه جا یافت می شوند. به کودکان خود یاد بدهید که قبل از خوردن دست های خود را تمیز بشویند و از به اشتراک گذاری ظروف افراد مریض با دیگران اجتناب کنید.

 

منبع: آرگــامــگ

 

شاید این موارد نیز مورد علاقه شما باشد
نظر بدهید

توجه داشته باشید که آدرس ایمیل نمایش داده نمی شود.

توجه داشته باشید پس از تایید نمایش داده می شود