معرفی کتیرا یا صمغ گَوَن و خواص درمانی آن

0 325
معرفی کتیرا یا صمغ گَوَن و خواص درمانی آن

از نظر طبیعت بین حکمای طب سنتی اختلاف نظر وجود دارد عده‌ای آن را از نظر گرمی و سردی، معتدل و از نظر رطوبت آن را مرطوب می‌دانند و عده‌ای دیگر از حکما طبیعت کتیرا را سرد و خشک می‌دانند.

معرفی کتیرا یا صمغ گَوَن و خواص درمانی آن
معرفی کتیرا یا صمغ گَوَن و خواص درمانی آن

 کتیرا - صمغ گَوَن

نویسنده: صمصام صانعی
گیاه گَوَن گونه‌های بسیار زیادی دارد که تقریباً در ایران ۱۰ گونه از آنها مولد کتیرا می‌باشند. در اینجا به نام علمی و مشخصات مربوط به یک گونه‌ی گون مولد کتیرا که نسبت به دیگر گونه‌ها معروفتر می‌باشد و کتیرای مرغوبتری از آن استخراج می‌کنند به نام گون سفید، اشاره شده است. برطرف کننده یبوست و مسهل، تقویت کننده معده و بندآورنده خونروی از سینه، تقویت کننده روده و مفید برای زخم معده، تسکین دهنده درد کلیه و مثانه و التیام‌بخش زخم‌های مجاری ادراری، التیام‌بخش زخم‌های حلق و ریه صاف کننده صدا می‌باشد.

نام علمی:

Astragalus gossypinus Fisch. Var filagineus Boiss.، نام فرانسه کتیرا Gomme adragante و نام انگلیسی آن Tragacanth می‌باشد. نام دیگر کتیرا در کتب طب سنتی و به عربی کثیرا می‌باشد.

تیره گیاه:

پروانه‌واران Leguminosae

نوع گیاه:

درختچه

مشخصات گیاه گون:

درختچه‌ای است کوچک با خارهای زرد و برگ‌های آن دارای ۴ الی ۷ برگچه‌ی بیضوی و نوک تیز می‌باشند.

مشخصات ظاهری کتیرا:

صمغی است بدون بو و سفید پنبه‌ای که از ساقه‌ی گون در بعضی مواقع خود به خود یا با به وجود آوردن شکافی در ساقه یا ریشه، جاری می‌شود و پس از مدتی که خشک شد آنها را جمع‌آوری می‌کنند.

طبیعت کتیرا:

از نظر طبیعت بین حکمای طب سنتی اختلاف نظر وجود دارد عده‌ای آن را از نظر گرمی و سردی، معتدل و از نظر رطوبت آن را مرطوب می‌دانند و عده‌ای دیگر از حکما طبیعت کتیرا را سرد و خشک می‌دانند.

رویش جغرافیایی:

در اغلب نقاط استپی کشورها و در ایران در استان‌های البرز، همدان، کرمانشاه، کردستان، چهارمحال و بختیاری و خوزستان انتشار دارد.

ترکیبات شیمیایی و مواد موجود در کتیرا:

آب، مواد معدنی، نشاسته و مواد تراگاکانتین و باسورین در آن تشخیص داده شده است.

نحوه مصرف کتیرا:

به طور معمول کتیرا را در آب ولرم خیسانده و استفاده می‌کنند و روش‌های مصرف مختلف دیگری نیز دارد. در ضمن در صنایع غذایی، دارویی و بافندگی نیز کاربرد دارد.

خواص درمانی:

برطرف کننده یبوست و مسهل، تقویت کننده معده و بندآورنده خونروی از سینه، تقویت کننده روده و مفید برای زخم معده، تسکین دهنده درد کلیه و مثانه و التیام‌بخش زخم‌های مجاری ادراری، التیام‌بخش زخم‌های حلق و ریه صاف کننده صدا می‌باشد. در ضمن برای ناراحتی‌های سینه، گرفتگی آواز، سرفه و خشکی گلو نیز مفید است. مخلوطِ آسیاب شده کتیرا، شکر، مغز بادام شیرین و نشاسته، چاق کننده و بسیار مقوی می‌باشد. در استعمال خارجی چنانچه کتیرا را خیسانده و لعاب آن به مو مالیده شود از دو شاخه شدن تار مو جلوگیری می‌کند. مقدار مصرف مجاز کتیرا در طول روز حدود ۵ گرم می‌باشد.
منبع مقاله :
صانعی، صمصام؛ (۱۳۹۵)، طبّ الصمصام -آشنایی با بیش از ۴۰۰ نوع از گیاهان دارویی- (جلد دوم)، تهران: انتشارات حافظ نوین، چاپ اول.

 

شاید این موارد نیز مورد علاقه شما باشد
نظر بدهید

توجه داشته باشید که آدرس ایمیل نمایش داده نمی شود.

توجه داشته باشید پس از تایید نمایش داده می شود