مسجد حکیم اصفهان

0 84

جاذبه های تاریخی و مذهبی شهر اصفهان نقشی پر رنگ و اساسی را در گردشگری این شهر ایفا می کنند. انواع بناها و مساجد تاریخی که هر یک شاهکار زیبا از معماری ایرانی و اسلامی را به نمایش گذاشته اند. مسجد حکیم نیز یکی از پر بازدیدترین مساجد اصفهان است که در محله قدیمی باب الدشت واقع شده و تاریخچه ساخت آن به اواخر دوره حکومت صفویه بر می گردد.

 

مسجد حکیم

 

معرفی مسجد حکیم

مسجد حکیم یکی از جاهای دیدنی اصفهان و از جمله مساجد تاریخی و چهار ایوانی این شهر است. این مسجد با نام مسجد جورجیر نیز شناخته می شود. نام مسجد برگرفته از بانی آن، فردی به نام حکیم محمد داوود طبیب ملقب به تقرب خان بوده که در آن زمان پزشک شاه عباس دوم و شاه صفی بوده است. جالب است بدانید مسجد حکیم در محل قرارگیری مسجد جوءجوء از قرن چهارم هجری در اصفهان، بنا شده است. این مسجد در یکی از محله های قدیمی شهر به نام جوجیر قرار داشته به همین دلیل امروزه مسجد حکیم را با نام مسجد جوجیر نیز می شناسند. همچنین قدمت آن را بیش از هزار سال تخمین زده اند. ساخت بنای امروزی مسجد حکیم از 1067 آغاز شده و تا 1073 نیز به طول انجامیده است. این مسجد دو مرتبه، یک بار در دهه 30 شمسی و یک بار در دهه های اخیر توسط سازمان میراث فرهنگی کشور مورد مرمت و بازسازی قرار گرفته است.

 

مسجد حکیم

 

بنای مسجد حکیم

این مسجد در زمینی به مساحت 8000 مترمربع ساخته شده و بنای آن از بخش های متعددی تشکیل شده است که در ادامه به شرح برخی از قسمت های آن می پردازیم. این مسجد چهار ایوان دارد که هر یک از ایوان ها به راهرویی بزرگ منتهی می شوند.
صحن مسجد حکیم تقریبا فضایی به وسعت 53 در 61 مترمربع است و ایوان های مسجد اطراف آن قرار گرفته اند. گردشگران تور اصفهان خوب است بدانند که در میان چهار ایوان مسجد، ایوان جنوبی بیشترین زیبایی و جذابیت را در میان بخش های مختلف مسجد داشته و پیشنهاد می کنیم حتما در زمان بازدید به تزئینات زیبا، معماری، کاشی کاری و مقرنس کاری های آن توجه داشته باشند.

 

مسجد حکیم

این مسجد چهار در خروجی دارد که سردر هرکدام با کاشی کاری تزئین شده است. بالای سردر شرقی کتیبه ای نصب شده که روی آن به خط ثلث نام بانی مسجد نوشته شده است. سردر درب شرقی و شمالی نیز نام شاه عباس دوم به همراه تاریخ ساخت مسجد حک شده است.

 

مسجد حکیم

مسجد حکیم سه محراب دارد که محراب اصلی آن درست زیر گنبد قرار گرفته و با مقرنس کاری و حکاکی آیاتی از سوره اسرا، زیبا سازی شده است. دو محراب دیگر مسجد نیز در شبستان شرقی و شبستان غربی قرار گرفته و بر روی هریک از آن ها آیاتی از سوره مائده و صلوات بر 14 معصوم حکاکی شده است.
منبر مسجد نیز یکی از بخش های جالب این بناست که زیر گنبد قرار گرفته و حدود 200 سال قدمت دارد. منبر کوچک دیگری نیز در کنار آن قرار دارد.. این دو منبر در واقع نقش پر رنگی در هویت تاریخی مسجد داشته اند.

 

مسجد حکیم

در این مسجد یک سقاخانه در ضلع شمال غربی، یک حوض بزرگ مستطیل شکل در مرکز مسجد و دو سکو در دو طرف آن قرار گرفته که بر روی آن ها جایگاهی به طول حدود 70 متر تعبیه شده است. نکته جالب در معماری مسجد حکیم این است که این مسجد هیچ مناره ای نداشته و تنها یک گنبد بزرگ و برجسته دارد.

معماران مسجد حکیم

بر اساس نوشته های تاریخی حک شده روی کتیبه های موجود، اسامی معماران این بنا محمدعلی بن استاد علی بیک بنا اصفهانی، میرزا محمد کاشی پز کاشی کار بنا و محمدرضا امامی و محمدباقر شیرازی از کتیبه نگاران و خوشنویسان معروف دوره صفوی می باشند.

 

مسجد حکیم

 

آدرس مسجد حکیم اصفهان

استان اصفهان، شهر اصفهان، خیابان عبدالرزاق، کوچه حکیم، انتهای بازار رنگرزان

منبع:لحظه آخر

شاید این موارد نیز مورد علاقه شما باشد
نظر بدهید

توجه داشته باشید که آدرس ایمیل نمایش داده نمی شود.

توجه داشته باشید پس از تایید نمایش داده می شود